3 reseptiä kaurasta ja punajuuresta

Chabbinaattorin keittiössä on taas sotkettu siihen malliin, että on aika jakaa jälleen muutama erinomainen resepti maailmalle. Olen suhteellisen malttamaton luonteeltani, ainakin sen suhteen mitä tulee ruoanlaittoon ja meno on yleensä sen mukaista. Soppakattilaan viskotaan mututuntumalla vähän mitä sattuu (toki pienimuotoisella tietotaidolla kuitenkin) ja lopputulosta odotellaan sormet ristissä. Harvemmin on kuitenkaan tarvinnut mitään roskiin heittää ja monesti yllätän jopa itseni. Kun odottaa keskivertoista, vähän sinne päin väkerrystä ja valmis tuote onkin jotain paljon parempaa, ei voi kun tyytyväisenä taputtaa itseä olalle.

 

Chabbinaattori_ruoanlaitto_poseland

 

Tällä kertaa on luvassa lupaamieni välipalapatukoiden resepti sekä kylkiäisiksi (jälleen kerran) kasvis painoitteisempaa arkiruokaa punajuuresta. Alun perin tarkoituksena oli kokeilla keltajuurta, mutta ne oli valitettavasti viety käsistä. Otin tilalle pussillisen punajuuria, joka toimi vallan mainiosti suunnittelemassani käyttötarkoituksessa. Punajuuri on siitä erinomainen ja monipuolinen vihannes, että se taipuu moneen eri muotoon ja kuten näissäkin resepteissä, siitä saa loihdittua yllättävänkin helppoja ja toimivia ratkaisuja ruokapöytään.

Ensimmäisenä lähden purkamaan lupaamaani reseptiä kaurapatukoista, joiden jo aiemmin hehkutin yltävän Flap Jackien tasolle. Kyseinen resepti muotoutui niin sanotusti puhtaalla arpaonnella, sillä ladoin tehomyllyyn sattumanvaraisesti vähän kaikenlaista. Lopputuloksesta tuli kuitenkin loistava ja ongelmaksi muotoutuikin reseptin purkaminen paperille, kun en ollut aivan varma, että mitähän kaikkea ja millaisissa määrissä monitoimikoneeseen annostelin. Suosittelen siis käyttämään samantyyppistä metodia itsekin, eli koneeseen sekaisin kaikkea mikä omia makunystyröitä miellyttää. Tässä kuitenkin ”vähän sinne päin ja suurin piirtein” ohje testattavaksi, jonka ruoka-aineiden määrät kannattaa annostella silmämääräisesti keittiövaa’an sijaan:

 

Chabbinaattori_ ruoanlaitto_kaurapatukat_poseland

SOVELTAVAN KOKIN VÄLIPALAPATUKAT

~ 500 g kaurahiutaleita
~ 1,5 dl siemeniä ja tai pähkinöitä (kurpitsan, auringon, chia)
~ 0,5 dl pellavarouhetta
~ 1 dl kvinoaa (kuiva)
~ 1,5 dl maapähkinävoita
~ 1 dl omenahilloa (myös sose käy)
~ 80 g maustettua heraa (käytin Bodylabin 100 Whey salted caramel)
~ 0,5 – 1 dl kasvimaitoa (muuta nestettä)

+ Ensimmäisen kunnon mylläyksen jälkeen joukkoon voi halutessaan lisätä vaikka kuivattuja hedelmiä/marjoja tms.

Kaada kaikki kuivat ainekset monitoimikoneeseen ja myllää hetken aikaa sekaisin. Lisää joukkoon pähkinävoi ja hillo ja jatka mylläämistä. Nuolijalla kannattaa välillä kaapia massaa reunoilta, jotta taikina sekoittuu tasaisesti. Lisää joukkoon pikku hiljaa nestettä, kunnes massasta on tullut muotoiltavaa. HUOM: varovaisesti nesteen kanssa, ettei tule liian tahmaista ja löysää taikinaa.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja muotoile massasta tasainen levy, käyttäen tarvittaessa leivinpaperia apuna. Leikkaa haluamasi kokoisia paloja ja nauti. Nämä patukat säilyvät huoneenlämmössä, mutta suosittelen säilömään jääkaapissa tiiviissä rasiassa. Lisähuomiona vielä, että maapähkinävoin voi myös vaihtaa esimerkiksi taateleihin tai hedelmäsoseeseen, jos on allerginen tai haluaa tehdä vähärasvaisemman version.

 

Chabbinaattori_ruoanlaitto_punajuurisosekeitto_poseland

PUNAJUURISOSEKEITTO

  • 1 kg punajuuria
  • 2 isoa punasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 dl Planti yrtti kaurakerma
  • 2 L vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Mausteet oman maun mukaan: suola, pippuri, basilika/timjami, hunaja (ja karhunlaukka jos on)

PAAHDETUT PESTO KIKHERNEET

  • 2 tlk kikherneitä
  • 2 rkl pestoa
  • ripaus suolaa

Laita uuni lämpiämään 225°C, huuhtele kikherneet ja pyöräytä peston ja suolan kanssa. Kuori ja pilko sipuli ja punajuuri lohkoiksi. Kuullota sipulit kattilassa öljyn kanssa, lisää punajuuret ja valkosipuli ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää joukkoon vesi ja suola. Keitä punajuuret pehmeiksi noin 30 – 45 min ajan ja lisää joukkoon kuivat mausteet. Tässä vaiheessa voit laittaa kikherneet pellillä uuniin paahtumaan noin 20 minuutin ajaksi. Survo sillä välin sauvasekoittimella keitto soseeksi, lisää joukkoon kaurakerma ja hunajaa oman maun mukaan. Ota kikherneet uunista jäähtymään ja nauti tuoreen sosekeiton kera.

 

Chabbinaattori_ruoanlaitto_kaurajauhiskastike_poseland

KAURAJAUHIS KASTIKE SOSEKEITON JÄMISTÄ

  • 450 g kaurajauhista (2 pienempää pussia tai 1 iso)
  • sosekeiton jämät (noin 3 dl)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 200 g pakasteherneitä
  • Mausteet: suola, pippuri, timjami

Paista kaurajauhis oliiviöljyn kera pannulla ja sulata herneet mikrossa tai juoksevan veden alla siivilässä. Lisää keiton jämät sekä mausteet joukkoon, hämmentele hetki ja heitä herneet joukkoon. Tarjoile mieleisesi lisukkeen kanssa, tämä kastike toimii melkeinpä minkä tahansa kanssa.

 

Ja taas jälleen pääsin todistamaan, ettei tartte olla mikään superkokki, jotta saa loihdittua maistuvaa arkiruokaa. Parasta on, kun saa vielä loihdittua jotain uutta ja erilaista hyödyntämällä jääkaapin jämät, vähentämällä samalla ruokahävikkiä (hashtag #ilmastonmuutos). Nyt vaan soppakauhat viuhuamaan ja hella täysille. Kyllä se siitä!

4
Jaa:

This Post Has 4 Comments

  1. Mä viimeksi jo kommentoin sun proteiinipatukoita mitä olit tehnyt. Mutta arvaa oonko saanut aikaiseksi niitä kokeilla. Nyt täytyy taas todeta, että pitäis jaksaa kokeilla näitä välipalapatukoita, koska ne kuulostaa tosi hyvältä!!
    Ehkä mä vielä joku päivä saan aikaiseksi. 😀

    1. No nyt viimeistään sun pitää kokeilla, koska nää on super hyviä! 😀

  2. Toi punajuurisosekeitto on niin mun testilistalla!

    1. Joko testasit Pauliina? 🧐

Vastaa

Close Menu

Black Friday