3 x Kehonhuolto – Edulliset ratkaisut kotiin

 

Nyt olisi tarjolla vinkkejä muutamaan suhteellisen edulliseen kehonhuoltovälineeseen kotiin ja vähän myös sen ulkopuolelle. Jokaisesta taloudesta varmasti löytyy jo jonkinlainen putkirulla tai sellaista kapistusta muistuttava pötkylä, jolla pehmitetään olohuoneen lattialla pahimpia lihasjumeja. Itseltänikin löytyy muutamaa eri sorttia, mutta joskus on paikat sen verran syvältä jumissa, ettei ainakaan perinteisellä rullalla pääse kovin pitkälle. Tässä siis muutama pätevä kapistus, jotka kannattaa varastoida huoltopeliksi sen putkirullan viereen, eikä kustannuksetkaan ole päätä huimaavia!

 

Kuivakupat (imukupit)

 

 

Kuivakuppauksen saloihin pääsin tutustumaan viime syksynä, kun luotto huoltajani suositteli kyseistä tekniikkaa kokeiltavaksi ennen varsinaista hierontakäsittelyä. Ideana oli saada pintalihakset lämpimäksi tehokkaammin ja kivuttomammin kuin tavallisella käsin tehtävällä pintakäsittelyllä, jotta päästäisiin syviin lihaksiin nopeammin käsiksi. Tykästyin niin paljon käsittelyn kivuttomuuteen, että halusin samanlaiset kupat myös kotikäyttöön.

 

Kuivakuppaus on ikivanha kiinalainen hoitomuoto, joka eroaa normaalista kuppauksesta aika paljonkin. Ihoon ei tehdä viiltoja eikä ”pahaa” verta vuodateta kehosta, vaan kuppia liu’utetaan rasvatulla iholla ilman ylimääräistä sotkua. Hoitomuoto perustuu kuppien muodostamaan alipaineeseen, joka imaisee ihon pehmytkudosta sisäänsä. Kun kuppeja liikutellaan ihon pinnalla, verenkierto vilkastuu ja aineenvaihdunta paranee. Imukuppihieronnalla voi lieventää lihaskireyksiä, poistaa kuona-aineita, hoitaa arpikudosta sekä turvotusta ja erilaisia lihasten kiputiloja. Itse käsittelen näillä aika paljon jalkojani ja erityisesti sääriäni aineenvaihdunnan ja lymfanestekierron parantamiseksi. Imukuppihieronnalla voidaan siis periaatteessa hoitaa samoja asioita, kuin hieronnalla. Huhu kertoo, että imukuppihieronnalla voi poistaa myös selluliittia, mutta en ole itse vaivautunut kokeilemaan. Joka tapauksessa, 15 minuutin käsittely imukuppihieronnalla pitäisi vastata tunnin mittaista klassista hierontaa, joten menetelmänä imukuppihieronta on suhteellisen tehokas.

 

Hieronta on todella yksinkertaista ja tarvittaessa tekniikan voi opettaa kaverille tai kumppanille, jotta voidaan käsitellä myös paikkoja joihin itse ei yletä, kuten esimerkiksi selkä. Käsittelyä varten ei tarvitse muuta kuin imukupit ja öljyä. Oikeastaan mikä tahansa kotoa löytyvä öljy käy, kuten vaikkapa oliivi- tai kookosöljy. Vauvaöljy sopii myös loistavasti. Kuppi painetaan öljyttyä ihoa vasten kasaan, jotta sen sisältä lähtee ilma. Kun kupin alla on alipaine ja se vetää ihoa sekä pehmytkudosta sisäänsä, imukuppia voi alkaa liu’uttamaan rauhallisesti ja järjestelmällisesti pitkin käsiteltävää aluetta. Yleensä hieronta tapahtuu suoraan lihasten suuntaisesti tai pyörittävällä liikkeellä. Jos ja kun käsiteltävältä alueelta löytyy joku herkkupiste, voi kupin jättää paikalleen kipupisteen päälle joksikin aikaa (trigger – pisteet). Tätä kutsutaan kuivakuppaukseksi.

 

 

Omat Lure essentials – Edge (4kpl) kuppini tilasin huoltajani kautta Amazonista hintaan ~23€, mutta vastaavia ja eri muotoisia kuppeja löytyy myös ihan netistä googlaamalla “kuivakuppaus kupit”. Suomalaisilta sivustoilta tilattuna kupat ovat inasen hintavampia, kuten esimerkiksi Hyvinvoinnin sivuilta vastaavat ovat 31,95€ + 4,95€ toimituskulut.

*HUOM* imukuppihierontaa ei kuitenkaan suositella, jos löytyy kumiallergia (omat kuppini ovat silikoniset), vakavia sairauksia, tuoreita vammoja tai verenohennus-/kortisonilääkityksiä, joten suosittelen keskustelemaan oman lääkärin kanssa, sopiiko käsittely sinulle.

 

 

Tennispallo

 

 

Toinen erittäin pätevä kehonhuoltoväline on tennispallo. Oikeastaan mikä tahansa pieni pallo, fascia pallosta tennispalloon soveltuu tähän käyttötarkoitukseen erittäin hyvin, mutta tennispallo on joustavuutensa kannalta hieman miellyttävämpi työskentelyväline. Itse käytän vielä hieman pehmeämpää palloa jonka löysin Stadiumista (maksoin siitä ehkä neljä euroa) ja se ajaa täydellisesti asiansa. Se mihin käytän kyseistä palloa, on lihaskalvojen käsittely. Käyn myös läpi niitä kaikista pienimpiä koloja, joihin esimerkiksi putkirullalla ei pääse kunnolla käsiksi, erityisesti alaselän, lapojen ja olkapäinen käsittelyyn. Myös säärien kalvojen käsittelyyn tämä on oikein passeli väline.

 

Jos et tiedä mitä on lihaskalvo (fascia), niin se on kalvo joka ympäröi lihaksia ja muita pehmytkudoksia. Se yhdistää eri kehonosat toisiinsa, antaen keholle sen ryhdin ja muodon. Ihon alla on ihon mukana tiiviisti liikkuva pinnallinen kalvo ja sen alla on syvä kalvo, jonka puolestaan kuuluu liikkua tätä pinnallista kalvoa vasten. Kun fasciat tiukentuu ja niiden välinen liike vähentyy, alkaa lihasten toiminta heikentyä, lihakset kipeytyvät ja nivelen toiminta rajoittuu. Käsittelyn tarkoituksena on siis parantaa koko kehon liikkuvuutta ja palauttaa keho niin sanotusti normaaliin symmetriseen asentoonsa ja hoitaa lyhentyneitä ja jännittyneitä lihasketjuja. Käsittelyllä saadaan siis aikaiseksi helpotusta laajemmalle alueelle.

 

 

Fascia käsittelyllä tarkoitetaan kitkalla tehtävää hierontaa ja tällainen käsittely tehdään ilman rasvaa tai öljyä, joten se eroaa hieman tavallisesta hieronnasta. Pallolla tehtävä käsittely on suhteellisen helppoa, voit joko liikuttaa käsiteltävää osaa pallon päällä tai asettua makaamaan pallon päälle ja liikuttaa raajoja eri suuntiin, pikkuhiljaa vaihtamalla pallon paikkaa, edeten kipuketjun suuntaisesti pidemmälle kipualuetta. Esimerkiksi lapoja käsittelen niin, että asetan pallon itseni ja lattian väliin aivan lavan reunalle ja liikutan kättäni eri suuntiin tai kohota hartiaa kattoa kohti käsi pystyssä, pysyen muuten liikkumattomana. Näin paineen saa yhteen pisteeseen, samalla venyttäen lihaskalvoja. Vastaavasti pallon voi asettaa vaikka pakaroiden kiinnikekohtiin ja liikutella jalkaa polvi koukussa ylös alas, sivulta sivulle. Seinä toimii myös hyvänä vastapaineen aiheuttajana, jos haluaa keventää käsittelypainetta tai lattialla ei pääse liikkumaan haluamaansa kulmaan.

 

 

Hieronta

 

Viimeisenä mutta ei yhtään sen vähäisimpänä, täytyy omasta kehosta pitää huolta myös ihan sillä perinteisellä hieronnalla ja mitä useammin, sen parempi. Treenistä (ja elämästä) palautuminen on erityisen tärkeää ja säännöllisin väliajoin on ihan suositeltavaa käydä ammattilaisen käsittelyssä huollettavana. Kotikeinoilla pääsee hyvään alkuun, mutta se ei korvaa kunnollista palikoiden korjailua osaavan henkilön käsissä.

 

Mulla on ollut koko kilpailu-uran alusta asti yksi ja sama luotto huoltaja, mutta koska omat aikataulut on aina vähän mitä sattuu ja kalenterista on välillä mahdotonta löytää sopivaa aikaa huoltotoimenpiteille, olen päättänyt ottaa myös toisen yhteistyökumppanin mukaan matkaan. Jatkossa mun huollosta vastaa myös Verstas Tampereen Aku Virtanen. Aku on koulutettu hieroja ja urheiluhieroja, jonka lisäksi hän opiskelee tällä hetkellä TAMKissa fysioterapeutin papereita käsiinsä. Näillä näkymin valmistuneen lappuset on hyppysissä vuoden päästä. Syy miksi lähestyin juuri Akua, on hänen kilpanyrkkeily taustansa ja kokemus kamppailulajeista sekä ymmärrys, miten keho rasittuu juuri näissä lajeissa. Joten kaikki tamperelaiset kamppailijat ja kamppailemattomatkin kehonhuollon tarpeessa olevat jumipesäkkeet, ottakaahan yhteyttä Verstas Tampereen suuntaan. Akuun saa parhaiten yhteyden tällä hetkellä Verstaan facebook– sivujen kautta.

 

Näillä eväillä pääsee kovempikin himoliikkuja pitkälle eikä pankkikorttia tarvitse höylätä joka ikiseen hilavitkuttimeen, mitä (kaiken maailman) hyvinvoinnin mediakanavilla tyrkytetään milloin mihinkin vaivaan. Kehitys vaatii toimivan kehon ja näillä välineillä varmistat palautumisen myötä nousujohteisen edistymisen tuloshakuisessa liikunnassa. Kyllä se siitä.

2
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday