Helppoja välipaloja ja kasvipohjaisia proteiinin lähteitä

*Sisältää mainoslinkkejä.

 

Kuten viime viikolla mainitsin, mun oli tarkoituksena jakaa muutamia välipala ehdotuksia ja vinkkejä kasviperäisiin proteiininlähteisiin, mutta tarinointi lähti hieman lapasesta. Vinkkien sijaan kirjoitin oman näkemykseni muoti dieeteistä, joka osittain liittyy tämänkin kirjoituksen aiheeseen ja jos et ole vielä kyseistä tekstiä lukenut, suosittelen lukaisemaan sen ensin läpi. Teksti löytyy täältä.

Olen tosiaan tehnyt pienimuotoista empiiristä ihmiskoetta maitotuotteiden sekä kasvis painoitteisemman ruokavalion osalta. Mulla ei ole mitään varsinaista lääketieteellistä syytä olla ilman maitotuotteita, enkä ole niitä myöskään täysin ruokavaliostani tästä syystä poistanut. Tarkoituksenani ei ole etsiä “terveellisempää” vaihtoehtoa ruokavaliooni, vaan haluan tehdä eettisesti parempia valintoja ravintoni suhteen ja samalla mahdollisesti löytää helpotusta vatsavaivoihini. Olen kärsinyt vuosia ärtyneestä suolesta, löytämättä oireisiin mitään selkeää syytä ja matkan varrella on tullut testattua oikeastaan kaikkea mahdollista. Vaikka pieniä helpotuksen merkkejä on viimeisen vuoden aikana pikkuhiljaa ilmaantunut, on kuitenkin vielä asioita, jotka selkeästi vielä sotkee mun vatsan toimintaa. Syy voi olla mikä tahansa, eikä lopullista parannuskeinoa ole ainakaan vielä olemassa. Päätin kuitenkin kokeilla, onko kasvis painoitteisempaan ruokavalioon siirtymisellä ja sen myötä maitotuotteiden vähentämisellä jonkinlaista vaikutusta oireisiin.

 

 

Jokin aikaa sitten kyselin instagramin kautta vinkkejä, millä korvaisi raejuuston puurossa ja siitä koko tämä välipala aiheinen idea oikeastaan lähti. Sain muutamia ihan päteviä vinkkejä (ja muutaman ei niin hyvän), joita halusin jakaa muillekin. Kaiken kokeilun lomassa löysin paljon muitakin varteenotettavia ruokia testattavaksi, joten laajensin samalla aihetta vähän pidemmälle. Tämä ei siis ole pelkkää maidottomuutta tai veganismiin aivopesua, vaan kaikkea mahdollista laidasta laitaan, jotka olen todennut yleisesti hyviksi vaihtoehdoiksi. Kaikki on kuitenkin sovellettavissa omiin makumieltymyksiin sopivaksi, joten ei kannata pelästyä jos tarjolla on jotain muuta, kuin perus raejuustoa ja maitorahkaa.

Markkinoilla oleva tarjonta on onneksi muuttunut vuosien saatossa aivan helvetisti ja valinnanvaraa on nykyään monipuolisesti laidasta laitaan. Enää ei ole pakko valita syökö maitorahkaa ja ananasta vai mautonta tofua suoraa paketista. Kyllä, minäkin olen joskus elänyt maitorahkan ja ananaksen voimalla, enkä kyllä todellakaan enää ymmärrä, miten olen joskus pystynyt päivittäin tunkemaan sitä naamariini. Vielä enemmän ihmettelen, miten olen saanut ujutettua sinne ananaksen sekaan. En edes pidä ananaksesta, varsinkaan säilyke versiona. Mutta toisaalta, joskus aikoinaan ei ollut sellaisia hienouksia mitä nykyään on, kuten maustetut proteiinirahkat (hehheh, proteiinirahka), proteiinivanukkaat, hyvänmakuiset proteiinijauheet ja patukat jne. Kukaan ei ollut keksinyt banaanilettuihin reseptiä tai tiennyt miten leipoa rahkasta omenapiirakkaa ilman lisättyä sokeria. Niillä mentiin mitä oli tarjolla ja ruokakaapit täytettiin sillä todellisella bodarisafkalla, eli Eermannilla ja säilyke ananaksella.

Nyt kun tarjolla on vaikka mitä herkkuja ja ihanuuksia, esittelen muutaman oman lempparin, jotka nykyään melkeinpä automaattisesti sujahtaa meitsin kauppakoriin. Ja koska oma arki on monesti melkoista kiireessä sähellystä, tykkää pitää keittiötoimintani mahdollisimman vähän aikaa vievänä ja simppelinä, joten mitään tajunnanräjäyttäviä ja maata mullistavia reseptejä ei ole tiedossa. Yksinkertaista ja nopeaa, arkea helpottavaa safkaa.

 

 

JOGURTIT

Erilaisista kasvipohjaisista jogurteista on tullut viime aikoina mun lemppari välipala. Ensinnäkin ne maistuu paremmalta kuin perus maustetut jogurtit ja on koostumukseltaan täyteläisempiä. Niitä voi soveltaa niin monella eri tavalla, yhdistellä mysleihin, pähkinöihin ja siemeniin, syödä hedelmien ja marjojen kanssa, käyttää osana tuorepuuroa tai laittaa vaikka normi puuron lisukkeeksi. Makuja ja koostumuksia on laidasta laitaan ja olen itse tykästynyt eniten kaura- ja soijapohjaisiin jogurtteihin. Soijajogurteissa on luonnostaan eniten proteiinia, mutta esimerkiksi Valion uusissa Oddlygood- kaurapohjaisissa gurteissa on myös herneproteiinia, joka tuo mielestäni lisäarvoa markkinoiden edullisimpaan kasvipohjaisen jogurtin korvikkeeseen. Aika harvassa kaurapohjaisessa jogurtissa esimerkiksi on harvemmin ollenkaan proteiinia. Maku vaihtoehtoja löytyy maustamattoman lisäksi vanilja, vadelma ja hedelmäpommi, jotka ovat mielestäni kaikki todella hyvänmakuisia tuotteita. En ole vuosikausiin syönyt maustettuja jogurtteja niiden turhan imelän maun takia, mutta nämä jostain syystä iskee.

 

 

 

Töihin nappaan usein evääksi Alpron Go On soijavalmisteen, joka on kasvipohjainen vaihtoehto rahkalle. Aivan samoissa ravintoarvoissa ei mennä, mutta esimerkiksi smoothien tai hedelmien lisänä erinomainen välipala vaihtoehto. Alprolla on oikeastaan muitakin todella hyviä yhden annoksen kokoisia tuotteita valikoimassaan, joten suosittelen tsekkaamaan oman lähikaupan jogurtti hyllyt huolella, sieltä voi nimittäin tulla vaikka mitä aarteita vastaan. Jos kuitenkin sattuu löytymään pieni hetki aikaa väkertää itse nopeasti eväät matkaan, niin suosittelen kokeilemaan soijajogurtin ja proteiinijauheen yhdistelmää marjojen ja muiden haluamiesi lisukkeiden kanssa. NIIN HYVÄÄ!

 

 

SMOOTHIE

Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin en oikeastaan ole smoothieiden ylin ystävä. Smoothieissa ei ole mitään vikaa ja oikeilla raaka-aineilla makukin voi olla taivaallinen, mutta en silti henkilökohtaisesti tykkää juoda ravintoani alas. Syön mieluummin kiinteää ruokaa, mutta esimerkiksi töissä ei ole aina aikaa ja mahdollisuutta syödä silloin kuin pitäisi. Tällaisiin hetkiin smoothie on ollut vaihtoehto, joka toimii kiireisemmässäkin työympäristössä energianlähteenä. Itse smoothien rakentaminen on ihan jokaisen oman makupaletin kokoamista blenderiin, joten mitään varsinaista reseptiä mun on turha tänne kirjoittaa. Itse tykkään yksinkertaisuudesta ja usein omaan blenderiin menee ihan vaan pelkkiä marjoja ja proteiinijauhetta nesteen kera tai jos jaksan hifistellä, tungen joukkoon siemeniä, hedelmiä, hiutaleita ja viherjauhetta. Ei siis mitään rakettitiedettä.

 

 

PUURO

Ah, puuro! En tiedä onko olemassa mitään parempaa. Voisin elää pelkällä puurolla. Joskus itse asiassa taisin elääkin pari viikkoa, kun en vaan yksinkertaisesti jaksanut tehdä mitään muuta. Tästä on onneksi vuosia aikaa ja nykyään jaksan edes sen verran vaivautua, että valmistan jotain ihan kunnollistakin ruokaa joskus. Joka tapauksessa, oli kyseessä sitten mikropuuro, perinteinen kattila versio tai tuorepuuro, sillä ei vaan voi mennä pieleen. Se sopii niin aamiaiseksi kuin lounaaksikin, helppo välipala ennen treeniä tai tukeva ja ravinteikas iltapala ennen nukkumaan menoa.

 

 

Mainitsin aiemmin, että kyselin maidottomia vinkkejä raejuuston tilalle lisukkeeksi marjojen ja banaanin kanssa ja mun ehdottomaksi suosikiksi nousi soijapavut. Ne muistuttaa koostumukseltaan eniten raejuuston ruokaisuutta ja ovat sen verran neutraaleja maultaan, että ne sopii kaveriksi oikeastaan minkä muun lisukkeen kanssa tahansa. Myös kananmuna tai kananmunan valkuaiset toimii joukossa hyvin, kun ne sekoittaa joukkoon aivan puuron keittovaiheen lopussa. Olen kokeillut myös erilaisia maidottomia sekä kasvipohjaisia proteiinijauhoja puuron joukossa, mutta tykkään itse pitää sen varsinaisen puuro- osion suolaisena. Tuorepuuro on toki asia erikseen ja sinne joukkoon sekoittelen sitten kaiken mahdollisen soijajogurtista proteiinijauhoihin. Tuorepuuron rakentaminen toimii samalla kaavalla smoothien kanssa, eli oman maun mukaan. Kunhan laittaa joukkoon riittävästi nestettä, jotta puuro vetäytyy jääkaapissa sopivan pehmeäksi, eikä kitalakeen tarttunutta mössöä tarvitse huuhtoa aamukahvilla alas.

 

 

PATUKAT

Proteiinipatukat on mun suuri heikkous ja olen onnistunut niiden kulutusta viime aikoina hieman vähentämään. Hintaa yhdellä patukalla on kuitenkin vähintään pari euroa ja joka päivä nautittuna alkaa herkuttelulla olla jo viikko tasolla melkoisesti hintaa. Näppäränä likkana kuitenkin kehittelin helpon reseptin, jolla voi loihtia kotikonstein huomattavasti edullisemmat ja silti erittäin hyvän makuiset patukat. Resepti on proteiinia lukuun ottamatta täysin kasvipohjainen, joten jauheen itse valitsemalla voi vaikuttaa, tuleeko patukoista kasvipohjaisia vai ei. Pääset reseptiin täältä.

Jos maidottomuudella tai kasviperäisyydellä ei ole niinkään väliä, eikä kiinnosta omin pikku kätösin vääntää patukoita kaappiin, niin suosittelen tutustumaan Bodylabin valikoimaan. Vaikka yhteistyötä Bodylabin kanssa teemmekin, niin voin silti rehellisesti käsi sydämellä vakuuttaa, että lafkan patukat menevät ehdottomasti marketti tarjonnan kärkipäähän niin makunsa kuin ravintoarvojensakin puolesta. Toki kauppojen hyllyiltä löytyy myös erinomaisia vaihtoehtoja, jos tarve iskee yllättäen. Muista kuitenkin ottaa jotain muutakin pientä syötävää patukan rinnalle, nimittäin pelkkä 200 kalorin kääre ei vain yksinkertaisesti riitä välipalaksi, ellei kyseessä ole treenin jälkeinen palkkari.

 

 

KAURAJAUHIS

Elovenan Muru kaurajauhis on ollut kyllä todella kaivattu tuote. En ole suostunut ostamaan periaatteestakaan esimerkiksi härkistä tai nyhtökauraa niiden korkean kilohinnan vuoksi. Tuotteet itsessään ovat hyviä, mutta en vain henkilökohtaisesti suostu maksamaan pyydettyä hintaa, koska ostan mieluummin jonkun vähemmän käsitellyn kasvipohjaisen tuotteen tilalle. Mulla ei myöskään vaan ole yksinkertaisuudessaan siihen varaa. Terveisiä vaan täältä köyhän urheilijan taloudesta, kaikki sponsorointi otetaan avosylin vastaan. Elovenan kehittelemä kasviperäinen korvike jauhelihalle on mielestäni mahtava tuote ja hintakin pyörii samoissa kanan kanssa, joten se oli jo inhimillisen kilohintansa puolesta pakko ostaa testiin. Tästä saa niin hyvän tomaattikastikkeen aikaiseksi, ihan samoilla mausteilla mitä normaalistikin käyttäisi ja on vielä kaiken lisäksi vatsaystävällinen, tai ainakin mun vatsalle ystävällinen. Täysin gluteeniton tuote ei ole, joten keliaakikolle en suosittele kokeiltavaksi, mutta ehdottomasti kaikille muille. Go Elovena!

 

 

SOIJAPAVUT

Pavut kasvipohjaisena proteiinin lähteenä ei varmaan tullut kenellekään yllätyksenä, mutta niiden käyttö on ainakin omassa taloudessa monipuolistunut hyvinkin paljon. Erityisesti soijapavuista on tullut mun uusi ystävä ja käytän niitä vähän joka paikassa lisukkeena tai syön sellaisenaan. Oma vatsani ei kestä kaikkia papuja päivittäisessä käytössä, mutta soijapapujen kanssa ei ole ollut ongelmia edes runsaalla käytöllä. Niiden maku on myös sen verran neutraali, että sopivat oikeastaan niin suolaisen kuin vähän makeammankin joukkoon proteiinin lähteeksi. Oma suosikkini on ihan perinteinen kaurapuuro marjoilla, banaanilla ja pienellä hunaja lurauksella.

 

 

KAURA – HÄRKÄPAPUROUHE

Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä Myllyn Paras kaura- härkäpapurouhe, jonka ravintoarvot voittaa niin riisin kuin jopa kvinoan ravintosisällön. Sadassa grammassa tuotetta on jopa 19 grammaa proteiinia ja täyttää melkein sellaisenaan riittävän proteiinin saannin yhdeltä aterialta. Tästä saa tehtyä myös erinomaisia papupihvejä aikaiseksi joiden kaveriksi sopii oikeastaan papu kuin papu. Etenkin nuo aiemmin mainitsemani soijapavut toimivat äärimmäisen hyvin. Reseptiikka on hyvinkin simppeli, eikä vaadi kuin monitoimikoneen jolla myllätä valmiiksi keitetty rouheseos, pavut ja mausteet sekaisin. Maustaa voi ihan oman maun mukaan, mutta jos oma makupaletti on hakusessa, niin joukkoon sopii muun muassa valkosipuli, pesto, aurinkokuivattu tomaatti ja ripaus suolaa. Helppoo kun mikä. Massa vaan pihveiksi ja uuniin tai pannun kautta lautaselle. Näillä lähtee varmasti isommaltakin mieheltä nälkä, eikä tarvitse miettiä saako riittävästi proteiinia.

 

 

Haluan vielä korostaa sitä, etten ole käännyttämässä kenenkään elämäntapoja tai ruokatottumuksia mihinkään suuntaan tai tarjoamassa ”terveellisempiä” vaihtoehtoja oikeasti terveellisen ravinnon tilalle. Markkinoilta löytyy nykyään niin paljon hyviä vaihtoehtoja sille ihan perus safkalle ja mielestäni sitä kannattaa hyödyntää. Kannattaa siis tutkia oman lähikaupan hyllyjä tarkemmin ja tutkia mitä kaikkea uutta ja kivaa sieltä löytyy. Kenties jo näistä vinkeistä löytyi jotakin uutta ja etsimisen arvoista. Kyllä se siitä.

 

4
Jaa:

This Post Has 2 Comments

  1. Oi vitsit, kiitos super hyvistä vinkeistä.
    Tää oli loisto kirjoitus ja osu ja uppos!!
    Nimimerkillä ikuinen ongelma hyvien välipalojen kanssa 🤣

    1. Välipalat on kyllä olleet mullekin monesti inhottava riesa, mutta aika yksinkertaisilla jutuilla sitä saa loihdittua suhteellisen päteviä eväitä 🙂

Vastaa

Close Menu

Black Friday