Joulu tulee, oletko valmis?

*Kaupallinen yhteistyö: Karviaisten tila

Jaa olenko valmis? No en todellakaan ole. Oikeastaan toivoisin, että loppuvuosi menee mahdollisimman nopeasti ohi ja mitä vähemmän traumatisoivaa jouluhössötystä se sisältää, sen parempi. En ole koskaan ollut jouluintoilija ja olen parhaani mukaan yrittänyt vältellä kyseistä vuodenaikaa, keksimällä itselleni muita kiireitä joihin keskittyä. Tietysti lapsena tykkäsin joulusta, niin kuin luonnollisesti kaikki lapset tykkää. Kuitenkin siinä vaiheessa kun tajusin, kuka joulupukki on olevinaan, on joulu ollut itselle lähinnä väkinäistä ja teennäistä pakkopullaa.

 

Chabbinaattori_karviasistentila_voimapapu1

 

Vaikka sisäinen Grinchini haluaisi listata kaiken inhottavan mitä jouluna joutuu kokemaan, päätin tällä kertaa tuoda enemmän esille omia positiivisia puoliani. Kyllä, niitäkin löytyy. Nimittäin aivan kaikki asiat joulussa ei vedä naamaani mutrulle ja niitä asioita on yllättävän paljon. Pidän esimerkiksi jouluruoista (paitsi kinkusta) todella paljon ja juurikin siitä, että sitä saa vetää hyvällä omalla tunnolla napansa täyteen ja kieriä sohvalle syömään suklaata. Kaikki ne ihanat konvehdit joita saa ahtaa kitusiinsa oksennus pisteeseen asti. PARASTA! Vaikka en tänä vuonna matsiin valmistautumisen takia pääsekään nauttimaan jouluherkuista, saan niitä Suomeen takaisin palattuani vetää koko joulukuun edestä. Että jos jollekin jää ruokaa yli, niin call me!

 

Pidän myös erityisesti siitä, että joulu on rauhoittumisen aikaa. Se näkyy omassa toiminnassa aika selkeästi, kun koko vuosi on paahdettu tukka mutkalla eteenpäin. Joulukuu on itselle yleensä sellainen pidempi lepotauko koko vuoden aherruksesta, niin kuin varmasti monelle muullekin. Mulla oli myös parina edellisenä vuonna ihan itse kehittelemä joulujuoma kalenteri, joka sisälsi 24 päivän ajan jokaiselle päivälle oman erikoisoluen, viinin tai glögin mitä nautiskella työpäivän päätteeksi. Tänäkin vuonna Alkon valikoimissa on vaikka mitä ihanuuksia joita olisi kiva päästä maistelemaan, mutta siirretään se suosiolla ensi vuodelle. Jos haluat kurkata millaisen kalenterin tein viime vuonna, niin pääset tutustumaan siihen tästä.

 

Chabbinaattori_karviasistentila_voimapapu2

 

Kuten tuosta mainitsemastani postauksesta selviääkin, tykkään myös pipareiden koristelusta. En ihan hirveästi välitä niistä itse kekseistä (paitsi taikinasta), mutta niiden koristeleminen on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Viime vuonna mulla saattoi olla ehkä liikaakin aikaa ja homma lähti vähän lapasesta. Rakensin elämäni ensimmäisen piparkakkutalon, enkä siinäkään noudattanut perinteisiä ohjeita, vaan kokosin pystyyn palavan kirkon ja ai että siitä tuli hieno! Tosin tällä kertaa jätin koristelun siskoni hoidettavaksi ja niistä tuli ehkä hieman ihmisystävällisempiä, mitä olisin itse saanut aikaiseksi.

 

Mun ei itse asiassa ollut tarkoitus edes tehdä tänä vuonna piparitaikinaa, mutta sain uuden yhteistyökumppanini Karviaisten tilan tuotteista idean kokeilla perinteisestä poikkeavaa versiota. Sain heiltä laatikollisen Voima-Papu tuotteita käyttööni ja kun tutkiskelin erilaisten härkäpaputuotteiden tuoteselosteita, löysin sieltä lauseen joka innosti kokeilemaan härkäpapujauhoista tehtyjä pipareita. Resepti jota sovelsin omiin tarpeisiini soveltuvaksi, löysin Terveelliset herkut- blogin kautta. Halusin kokeilla täysin erilaista reseptiä, koska käyttämäni härkäpapujauho on jo itsessään hyvin kaukana perinteisestä, siispä päädyin tekemään taikinasta myös täysin gluteenittoman. Tämä versio on myös vegaaninen, jos joku kysyy (halusin kokeilla). Siispä sen pidemmittä puheitta itse reseptiin:

 

Chabbinaattori_karviasistentila_voimapapu3

 

HÄRKÄPAPU PIPARKAKUT (Gluteeniton, vegaani)

  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl tummaa siirappia
  • 1 dl leivonta margariinia
  • 1,5 tl piparimaustetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 dl Voima-Papu härkäpapujauhoja
  • 1 dl riisijauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 2 rkl psylliumkuitujauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
    + leipomiseen vähän riisijauhoja


Keitä sokeri, siirappi, margariini ja mausteet kattilassa. Jäähdytä seosta hieman ennen jauhoihin sekoittamista. Sekoita kaikki jauhot keskenään ja lisää siirappiseos joukkoon. Sekoita taikina hyvin ja nosta hetkeksi kylmään jähmettymään.


Leipomiseen voi käyttää pienen määrän riisijauhoja, mutta se ei välttämättä ole tarpeen, sillä taikina on normaalia hieman jähmeämpää. Kannattaa antaa sen pehmentyä hetki huoneenlämmössä ennen leipomista. Paista piparit 200 asteessa 6 – 7 minuutin ajan ja varo ettei aika mene yli, sillä nämä kärähtävät herkästi. Piparit ovat pehmeitä vielä uunista tullessaan, mutta kovettuvat jäähtyessään.

 

Chabbinaattori_karviasistentila_voimapapu4

 

VEGAANINEN PIKEERI

  • ¾ dl säilyke kikherneiden lientä
  • 1 pkt (500g) tomusokeria

Vatkaa kikherneiden liemi vaahdoksi ja lisää siivilöity tomusokeri kahdessa osassa ja jatka vatkaamista, kunnes pikeeri on sopivan jähmeää. Annostele pursotinpussiin tai minigrip pussiin, leikkaa pieni reikä pussin kärkeen ja koristele piparit mieluisalla tavalla. Pikeeri säilyy suljetussa pussissa jääkaapissa jos ja kun sitä jää yli.

 

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä perinteisestä poikkeavaa pipariversiota. Härkäpavun maku on melko hernemäinen, joten jos tykkäät syödä raakaa taikinaa, niin tämä ei ehkä ole raakaversiona sitä kaikkein maistuvinta. Hernemäinen maku poistuu kuitenkin täysin kypsentämisen jälkeen valmiista tuotteesta. Siskoni ei edes huomannut eroa normaaleihin pipareihin niitä koristellessaan ja maistellessaan. Karviaisten tilan tuotteita löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista ja voit tilata tuotteita myös suoraa kotiisi heidän verkkokaupastaan. Suosittelen maistamaan myös heidän ihania härkäpapu herkkuja; valkosuklaa – salmiakki härkäpapuja ja raakasuklaa härkäpapuja, NIIN HYVIÄ!

 

1
Jaa:

This Post Has 4 Comments

  1. Itse olen kyllä todella jouluihminen. Mullekin ruuat maistuu, myös tai etenkin se kinkku. Hyvä että jotain kivaa tosiaan joulusta löysit. Itsekin tykkään pipareita koristella, ehkä tosiaan perinteisemmin mutta toi palava kirkko oli kyllä niin persoonallinen tapaus että toi hymyn huulille 😀

    1. Kyllähän siinä hyviäkin puolia on, vaikka niitä positiivisia asioita onkin vaikeampi huomata, jos ennakkoasenne on kielteinen. Olen pienestä asti tottunut siihen, että jouluna stressataan, ahdistutaan ja tapellaan, niin en ole aikuisuuden myötä vielä osannut innostua joulusta. Ehkä ajan myötä 🙂

  2. Mulla on just se edellisen postauksen punajuurikeitto tulilla,veikkaan, että maistuu.Teille on kyllä tilattu se savustetun kalkkunan puolikas,mutta syökää sitten joulun ja kisojen jälkeen(itsekin olen joulun töissä,aattona illassa,joten joulu peruttu tänä vuonna).Noita pipareita voisin kokeilla (ja jakaa reseptin kanssavaeltajille).Meidän vaellusporukka piti myyjäiset viikonloppuna ja kaikki mikä on laktoositonta,gluteenitonta,tehty speltistä tai vegaanista loppui heti.Ne makeat peruskakut jää pöydälle.Kiitos ohjeesta!

    1. No minäpä täytän kuihdutetun vatsalaukkuni herkku kalkkunalla Suomeen palattuani 😍 Ja se keitto sopii täydellisesti näille keleille nautittavaksi. Näiden pipareiden ohje on kyllä erinomainen juuri siksi, ettei valmiissa tuotteessa huomaa eroa ns tavalliseen pipariin. Toivottavasti mahdollisimman moni siitä pääsee nauttimaan 🙂

Vastaa

Close Menu

Black Friday