Kirjasuositus: Reijo Laatikainen – Pötyä pöydässä

ChamiaChabbi_Chabbinaattori_kirjasuositus_poseland_Poselandnetwork

Jos ikinä koskaan aiot lukea jonkun kirjan, tämä on se, joka sinun kannattaa lukea. Reijo Laatikaisen kirjoittama pötyä pöydässä on itse asiassa kirja, joka jokaisen tällä planeetalla elävän ja hengittävän lukutaitoisen pitäisi mielestäni lukea. Reijo Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti, terveydenhuollon maisteri ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija. Hän kirjoittaa muun muassa hyvin suosittua Pronutritionist– blogiaan, joka perustuu puhtaasti tieteelliseen tutkimustietoon. Ymmärsit sitten oikeanlaisesta ravitsemuksesta tai et, tämän opuksen sisältöä ei kannata jättää lukematta. Oikeastaan, mitä enemmän luulet tietäväsi aiheesta, sitä suuremmalla syyllä kannattaa laittaa tämä kirja lukulistalle.

“Tiesitkö, että vain 18% suomalaisista syö melko tai tosi terveellisesti, eli nudattaa suosituksia? Silti väitetään, että suomalaiset ravitsemussuositukset sairastuttaa ja olemme sairaampia ja lihavampia kuin koskaan.”

Ravinnosta on nykyään tarjolla todella paljon erilaista tietoa ja on täysin ymmärrettävää, että kaikesta siitä tarjolla olevasta, hyvin ristiriitaisesta tiedosta menee vähemmästäkin pää pyörälle. Valinnanvaraa on vaikka vuoden jokaiselle päivälle ja joka toinen päivä kuulee naapurilta mitä ihmeellisimmistä ravitsemuksen mullistuksista, joista ei olla koskaan aiemmin tiedetty, se on meiltä salattu tai sitä ei olla osattu hyödyntää. Toisistaan entistä enemmän poikkeavampaa tietoa tulvii ovista ja ikkunoista, voiko mihinkään enää luottaa? Sairastuttaako suomalaiset ravitsemussuositukset ja onko kaiken mahdollisen välttely ratkaisu kansanterveyden edistämiseksi? Onko kookosöljyllä muihin kasvirasvoihin enemmän terveyttä edistäviä vaikutuksia vai olisiko sittenkin kunnon voi se elämän eliksiiri? Voiko viikon paastolla ja detox- kuurilla puhdistaa kehonsa ja sielunsa kaikista elämänsä synneistä?

“Koska sokeria on veressämme aina, vaikka olisimme viikkoja paastolla, niin on hyvä hoksata, ettei kehomme solut “ymmärrä”, onko veressämme kiertävä glukoosi syntynyt maksassa uudismuodostuksen avulla lihaksiemme proteiineista, peräisin tärkkelyksestä, alkuaan luontaisista sokerin lähteistä, vai lisätystä sokerista, kuten karkista.”

Kaikkihan on lopulta kiinni siitä, mihin itse uskoo ja haluaa uskoa. Kuka tahansa hyvinvoinnin elämäntapaguru voi kertoa sinulle, että ryyppääminen pelasti hänet syövältä ja jos tarina on tarpeeksi sykähdyttävä, sen on pakko pitää paikkaansa. Kaikkea ei kuitenkaan kannata uskoa mitä naapuri kertoo ja tässä kirjassa käydään läpi juurikin niitä ravitsemustiedon uskomuksia, harhaanjohtavia ja jopa hätkähdyttäviä höpö höpö- väitteitä, joista kannattaa olla hereillä. Tilalle on tarjolla ihan oikeaa tutkimustietoa ja apua ravintoväitteiden paikkaansa pitävyyden arviointiin, jolla erottaa luotettava tieto epäluotettavasta.

“Valion väitetään valkaisseen maidon ja pilaavan sen ravintosisällön sekä tekevän siitä vaikeasti sulavan. Tällaisia väitteen esittäjiä ei tunnu hiukkaakaan kiusaavan se, että olisihan sellainen yritys kummallinen, joka “kehittää” tuotteensa kuluttajalle huonommaksi.”

Olen itse ottanut tässä vuosien varrella paljon selvää ravitsemuksesta, joten mitään ihmeellistä ja maata mullistavaa en itselleni tästä löytänyt käytettäväksi. Sain kuitenkin vahvistuksen kaikille omille ravitsemusta koskeville luuloille ja olettamuksille, sekä paljon yksityiskohtaisempaa tarkennusta monille väittämille, joita olen vuosien varrella pohtinut. Mun ei enää tarvitse miettiä minkälaisia rasvoja suosin ruokavaliossani, välttelenkö hiilihydraatteja ja louhinko suolani mieluummin vaaleanpunaisena intiaanien vuoristoista, vai ripottelenko parsakaalini päälle ihan rehdisti jodilla varustettua pöytäsuolaa. Kaikkiin näihin sekä moniin muihinkin luuloihin ja epäluuloihin löytyy vastaus tämän kirjan kansien välistä. Jos oma terveys ja hyvinvointi todella kiinnostaa, tässä vahva suositus. Kyllä se siitä.

1
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday