Uusi vuosi, uusi harrastus?

*Sisältää mainoslinkkejä.

 

Taas on se aika vuodesta, kun on tehty liuta uuden vuoden lupauksia ja niitä pitäisi alkaa pikku hiljaa toteuttamaan. Ensimmäisen viikon jaksoi juuri ja juuri syödä terveellisesti ja salilla on hikoiltu kyllästymiseen asti täysiä joka päivä. Tipaton tammikuukin oli vain hauska vitsi pienessä hiprakassa, onhan sitä nyt kuitenkin oltu jo viikko selvinpäin, eikä vegaanihaasteen uudet tuttavuudet seitan ja rukoilijasirkat tahdo oikein maistua miltään. Jep, kuulostaa aika tutulta. Heti täysillä seinää päin. Jos yrityksenä on kääntää oma elämä yhdellä rykäisyllä päälaelleen, tulee motivaatioseinä hyvin nopeasti vastaan ja se ”kaikki mulle nyt heti”-yritys loppuu, ennen kuin se on ehtinyt edes varsinaisesti alkaa.

Mitä jos kuitenkin olisitkin se sama vanha itsesi ja aloittaisit sen uuden loistokkaan elämän hieman pienemmillä muutoksilla, kuten vaikka ihan uudella harrastuksella? Kun ottaa elämäänsä mukaan jotakin täysin uutta ja erilaista, siihen on helpompi heittäytyä mukaan ja ne muut elämänmuutokset mukautuvat kivasti pikku hiljaa siinä matkan varrella. Uusi harrastus tuo kuitenkin mukanaan myös uusia ihmisiä, mahdollisesti samoilla taustoilla ja kiinnostuksen kohteilla varustettuja tapauksia tai ainakin jollain tasolla samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa on yhdessä helpompi muuttaa sitä elämäänsä haluamaansa suuntaan. Yhdessä tekeminen luo yleensä kuitenkin sellaista positiivista ryhmäpainetta, eikä niihin vanhoihin tapoihin palaaminen välttämättä ole niin helppoa tai niihin ei vaan yksinkertaisesti halua enää palata.

 

 

Minkälainen harrastus sitten kannattaa valita? Valinnanvaraahan on vaikka mitä, postimerkkien keräilystä ampumahiihtoon, mutta jos ei ole aivan varma mitä haluaa, kannattaa aloittaa jostain, mikä on helppo aloittaa. Tällä tarkoitan sellaista harrastusta, joka on lähellä, ei maksa omaisuutta, ei vaadi välttämättä mitään hankintoja ja siellä on mahdollisesti muitakin ekakertalaisia, jotka myös yhtälailla ”nolaavat” itsensä kömpelyydellään, joten et tule todellakaan olemaan se ainoa. Tästä syystä kamppailulajit on mielestäni erinomainen valinta uudelle harrastukselle. Voit tulla yksin tai kaverin kanssa, et tarvitse mukaasi kuin jumppavaatteet, rahallisia hankintoja ei välttämättä tarvitse tehdä (riippuen lajista, mutta nekin pieniä), eikä sun tarvitse olla valmis ninja tullaksesi kokeilemaan peruskurssille.

 

 

Kamppailulajit on myös siitä hyvä harrastus, että sen voi aloittaa oikeastaan minkä ikäisenä tahansa ja sitä voi tehdä ihan vaan vaikka kuntoilumielessä. Samalla kun opit hallitsemaan oikeita tekniikoita, kehität lisäksi myös omaa kehonhallintaa, tasapainoa, lihaskuntoa ja voimaa. Oikeastaan kamppailulajista riippumatta, peruskunnon ohella sun havainnointi- ja reagointikyky kehittyy, liikkuvuus paranee ja huomaat yhtäkkiä taipuvasi asentoihin, joita ei olisi voinut kuvitellakaan vielä pari kuukautta takaperin, kuten ihan vaikka sormet varpaisiin tai muita ihmisen perusominaisuuksia, jotka katosivat peruskoulun jälkeen omille teilleen.

 

 

Erityisesti suosittelen kamppailulajeja lapsille ja nuorille, sillä oikeiden tekniikoiden opettelu vaatii tietynlaista keskittymiskykyä ja kehittää omalla tavallaan myös kurinalaisuutta. Mikä tahansa laji tuo todella hyvää pohjaa muille harrastuksille, kuten parempaa liikkuvuutta ja kehonhallintaa esimerkiksi jääkiekkoon tai tanssiin. Nämä ominaisuudet ennaltaehkäisevät myös tulevaisuudessa loukkaantumisilta, kun tietynlaista lajikohtaista jäykkyyttä ei pääse muodostumaan. Vaikka sulla olisikin jo joku laji valmiina mitä harrastat, on kamppailupuoli mukava pikku lisä, joka tuo vetreyttä ja ketteryyttä sen päälajin lisäksi muuhunkin perus arkeen. Kaiken lisäksi monilla saleilla tarjotaan junnuille mahdollisuus harrastaa täysin maksutta. Nyt viimeistään ne mukulat liikkeelle!

 

 

Kannattaa tsekata oman paikkakunnan kamppailu tarjonta, sillä monilla seuroilla alkaa aina alkuvuodesta uudet peruskurssit. Meidän salilla, Tampereen WFC Warriorseilla alka uudet peruskurssit sekä junnuvapari ensi viikolla 8.1. ja mukaan pääsee kokeilemaan ensimmäisen kahden viikon aikana, eikä aiempaa lajitaustaa vaadita. Eli nyt niitä uudenvuoden lupauksia toteuttamaan ja uutta harrastusta hankkimaan! Kyllä se siitä!

0
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday