Viikonloppu vieraissa

Kuva: Mirva Vainio/ Voikukka JJ

 

Viime viikonloppuna tuli vietettyä pari päivää Helsingin GB Gymillä matsiin valmistautumisen merkeissä. Kyseessä ei kuitenkaan (valitettavasti) ole oma ottelu, vaan kävimme muiden likkojen kanssa leirityttämässä Kataisen Vuokkoa, joka valmistautuu kehään pitkä tauon jälkeen. Paikalla oli siis osa Suomen naisvaparin kermaa treenaamassa Sammy Hämäläisen tahtipuikon tahdittamana.

Leirityksen ideana oli valmistaa Vuokko tulevaan matsiin mahdollisimman laadukkailla ja tehokkailla sparrierillä. Lauantain teemana olikin niin sanotusti vauhdikasta sparria yhden ammattilaisottelun verran, eli kolme 5 minuutin erää 1 minuutin tauolla. Jokaiseen erään vaihdettiin myös vastustaja, jotta erät olisivat mahdollisimman monipuolisia ja tyylillisesti erilaisia. Tämän tarkoitus oli ylläpitää tietynlaista valppautta yllättäviin tilanteisiin, ettei ehdi niin sanotusti tottumaan johonkin tiettyyn ottelutyyliin.

 

Kuva: Mirva Vainio/ Voikukka JJ

 

Yleensä sparreissa otetaan useampi kuin muutama erä, mutta nyt kun otettiin vain se vaadittava kolme erää, oli ohjeistuksena ottaa heti alusta lähtien kunnollista kisasparria. Näin saadaan heti tarpeeksi tehokkaita eriä ilman vastustajan kyttäilyä ja muutama laadukas erä on täysin riittävää matsisimulaatiota. Vaikka ei uskoisi, niin 15 minuuttia on aika pitkä aika tapella häkin sisällä ja olin aika yllättynyt kuinka hyvin sitä lopulta jaksoin vetää kaikki erät skarppina. Olen kyllä vuodenvaihteessa lähtien treenannut 3 – 5 minuutin pituisia sparri pätkiä, mutta en ole ottanut 5 minuutin pituisia vaparieriä, vaan ainoastaan pelkkää pystyottelua ilman painia. Jaksamiseen varmasti vaikutti myös se, että tällä kertaa sparrikaverit oli suurin piirtein omaa kokoluokkaa, eikä kenelläkään ollut taidollisesti aivan järkyttävää ylivoimaa. Toki taitotasoja oli erilaisia, mutta ketään ei riepoteltu kuin märkää rättiä, niin kuin mun sparrit yleensä menee. Minä olen siis se rätti.

 

Kuva: Mirva Vainio/ Voikukka JJ

 

Sunnuntaina olikin hieman rankemmat treenit, kun agendana oli hapottavat erät. Matsissa tulee paljon hetkiä, jolloin pitää pystyä tekemään paljon duunia väsymyksestä huolimatta ja ne voi kestää tosi tilanteessa kymmenistä sekunneista useampaan minuuttiin. Harvoin koko matsi on aivan totaalista grindaamista, mutta joskus niitäkin tulee ja siihen pitää valmistautua. Koskaan ei voi tietää millaisen game planin vastustaja on suunnitellut sun pään menoksi ja kaikkeen pitää varautua. Sammy oli suunnitellut meille kolme eri teemaa, joista jokainen toteutettiin parin kanssa samalla idealla. Yhdessä harjoituksessa oli aina neljä 1,5 minuutin kierrosta, joista joka toisella kerralla tehtiin paljon duunia ja joka toinen oltiin enemmänkin puolustavana osapuolena. Jokaisesta kierroksesta tuli siis kullekin kolme minuuttia töitä ja kolme minuuttia puolustautumista.

 

Kuva: Mirva Vainio/ Voikukka JJ

 

Ensimmäisessä harjoituksessa oli teemana nyrkkeily. Vastustaja piti painostaa useamman lyönnin hyökkäyksellä häkin reunalle, josta hän pyrkii pois väistelemällä ja kiertämällä lyöntejä, samalla suojaten itseään. Hyökkäyksiä tuli tehdä mahdollisimman monta puolentoista minuutin aikana.

Toisen harjoituksen teema oli mattolyönnit. Ei siis lyöty mattoa vaan matossa selältään makaavaa kaveria, jonka tehtävänä oli pitää pystyssä oleva kaveri omilla jaloillaan kauempana ja ottaa lyöntejä omaan suojaukseen. Pystyssä olevan tehtävä taas oli päästä kaverin jaloista ohi guardiin (jalkojen väliin) lyömään tai jalkojen ohi sivukontrolliin ja siitä edetä vielä kaverin puolustautuessa selän puolelle lyömään. Tässäkin oli ideana tehdä mahdollisimman monta suoritusta ja lyödä tauotta.

Kolmas ja viimeinen harjoitus oli seinäpainia. Lähtötilanteessa molemman ovat jaloillaan ja selkä seinää vasten oleva puolustaa kaverin alasvientiyrityksiä ja luonnollisesti toinen yrittää saada mahdollisimman monta alasvientiä puolentoista minuutin aikana. Lopuksi otettiin vielä jäähdyttely mielessä kaksi 5 minuutin erää kevyttä lukkopainia. Ne erät menikin nimenomaan rullaillessa ilman minkäänlaista aivotoimintaa, mitään ei nimittäin enää jäänyt jäljelle, jos siellä siis ylipäänsä oli alkuunkaan mitään.

 

Kuva: Mirva Vainio/ Voikukka JJ

 

Voin kertoa, että hapotti! Olin jo puolessa välissä treenejä aivan finaalissa ja sykkeet maksimaalisessa huipussaan. Naureskelin likoille treenien päätteeksi, ettei nämä mun testoreidet ole kyllä kovin ihanteelliset tällaisiin vetoihin, kun ne vetää välittömästi tukkoon. No eipä tämä mun fysiikka ole muutenkaan ihanteellisin painoluokkalajeihin. Kroppa keräisi mieluummin lisää lihasta kuin pudottaisi painoa. Onpahan haastetta! Mutta kaikista hetkittäisistä tuskailuista huolimatta oli erittäin onnistunut reissu. Vähän oli huono olo muutaman päivän ajan, mutta tietääpä tehneensä.

 

Kuva: Mirva Vainio/ Voikukka JJ

 

Tällaisia reissuja kaipaisin enemmänkin jos vain omat aikataulut antaisivat useammin periksi. Toisaalta, ei meitä naisottelijoitakaan kovin montaa Suomessa ole, jonka takia kalentereiden sovittaminen yhteen on toinen haasteensa. Toivottavasti päästään jatkossakin hyödyntämään enemmän toistemme osaamista ja saadaan lisää naisvoimaa kasaan. Ehkä se siitä.

1
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday