Vuodenvaihteen jämäreseptit

*Sisältää mainoslinkkejä

Joulun ja vuodenvaihteen mässäilybileet on vihdoin ohi ja taas on jäänyt hävytön määrä ruokaa syömättä. Pitäähän sitä nyt varata riittävästi kaappeihin, ettei vahingossakaan lopu kesken. Onneksi kaiken ylijääneen ruoan voi soveltaa myös perus arkiruoaksi, eikä mitään tarvitse oikeasti heittää hukkaan (vaikka mieli tekisi).

Saatan olla hieman myöhässä jouluruokien osalta, mutta nämä reseptit eivät vanhene ja niitä voi hyödyntää oikeastaan pitkin vuotta tai vaikka sitten ensi joulun jälkeen. Uuden vuoden karkeloista on kuitenkin jäänyt varmasti yhtä sun toista ja tässä tuleekin muutama resepti, joista voi loihtia erilaisia herkkuja vaikka pakastimeen odottamaan seuraavaa tarjoilua.

Vaikka meillä ei joulua vietettykään, oli kaapeissa kuitenkin valtava määrä saman henkistä tavaraa, joille piti keksiä lopullinen muoto pidemmäksi aikaa. Tässä siis muutama suolainen että makea resepti, joille on varmasti käyttöä itse kullekin.

Chabbinaattori_jämäreseptit_poselandnetwork

JÄMÄSALAATIT (jämät: kalkkuna, juustot, pähkinät, kuivatut marjat/hedelmät/ hedelmät, sinappi)

KALKKUNASALAATTI 4 – 6 annosta

  • 200g savukalkkunaa revittynä
  • 200g lehtivihreää (lehtikaalia, jääsalaattia, rucolaa..)
  • 1 dl pähkinäsekoitusta
  • 1 dl kuivattuja karpaloita
  • 2 omenaa kuutioituna

Kaikki isossa kulhossa sekaisin. Lisää kastike ja sekoita vielä kerran.

SINAPPIKASTIKE

  • 3 rkl sinappia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • ½ dl sitruunamehua
  • 1 rkl valkosipulimurskaa
  • 1 tl kuivattua tilliä
  • ½ tl suolaa

Kaikki ainekset sekaisin keskenään. Sekoittuu myös kivasti esimerkiksi pienessä kannellisessa lasipurkissa. Mittaa vain ainekset purkkiin, kansi kiinni ja ravista kaikki sekaisin.

JUUSTOSALAATTI 2 – 4 annosta

  • 200 – 300g erilaisia juustoja
  • 200g lehtivihreää
  • 150g viinirypäleitä halkaistuna
  • 200g muita mieleisiä kasviksia
  • 1 rkl oliiviöljyä

Kaikki isossa kulhossa sekaisin ja ääntä kohti.

jämäreseptit_poselandnetwork1

JÄMÄPIIRAKAT (jämät: kalat/liha, juustot, kasvikset, laatikot/peruna, kananmunat)

Tästä ohjeesta tein yhden normaalikokoisen ja yhden pienen piirakan, mutta jos haluat tehdä vain yhden piirakan, käytä ohjeesta ⅔ osaa.

POHJA (gluteeniton)

  • 500g perunamuusia (myös esim peruna-, bataatti- tai porkkanalaatikon jämät käy mainiosti)
  • 4 kananmunaa
  • 5 dl gluteenittomia jauhoja (käytin 3 dl Voima-papu härkäpapujauhoja + 2 dl täysjyvä riisijauhoja)
  • 1 tl suolaa TARVITTAESSA (riippuen muusin/laatikoiden suolaisuudesta)

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja taputtele tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin. Painele pohjalle haarukalla muutamia reikiä ja esipaista pohja uunissa 200 asteessa noin 10 – 15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen hieman ennen täyttämistä.

TÄYTTEET

Isompaan piirakkaan laitoin täytteeksi 200g parsakaalia ja noin 200g erilaisia juustoja. Tässä käytin tryffelivalkohomejuustoa sekä briejuustoa. Nämä juustot eivät ole kovin suolaisia, joten munakerma täytteeseen voi lisätä halutessaan hieman suolaa.

Pienen piirakan 3 siivua kylmäsavulohta, kourallinen lehtikaalia ja puolikas sinihomejuusto (60g).

Molempiin piirakoihin tein yhteisen muna-kerman, johon tuli:

  • 4 dl ruokakermaa
  • 4 kananmunaa
  • 1 tl suolaa (tarvittaessa)
  • 1 tl valkopippuria
  • 1 tl kuivattua timjamia

Vatkaa käsin vispilällä kaikki ainekset sekaisin ja kaada noin ⅔ osaa isompaan piirakkaan ja loput pienempään piirakkaan. Jos teet pelkästään yhden normaalikokoisen piirakan, ohjeesta riittää puolet. Halutessasi voit raastaa vielä jotakin kovempaa juustoa päälle. Paista piirakat yksitellen uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai enemmän, kunnes pinta on kullanruskea ja täyte hyytynyt.

jämäreseptit_poselandnetwork2

JÄMÄHERKUT (jämät: pähkinät, kuivatut marjat/hedelmät, piparit, suklaa..)

Näistä herkuista tuli hieman normaalia makeampia, koska käyttämissäni jämäpipareissa oli valmiiksi kuorrutetta. Suosittelen siis hieman rapsuttelemaan pikeeriä pois tai käyttämään koristelemattomia pipareita. Itse en jaksanut ja söin tyytyväisenä kaiken.

PIPARISUKLAA

  • Kourallinen murennettuja pipareita
  • Kourallinen rouhittuja manteleita
  • 300g suklaata (käytiin 200g tummaa ja 100g valkoista)

Ripottele rouhitut piparit ja mantelit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Sulata suklaat joko samassa tai eri kipoissa vesihauteessa ja kaada rouheen päälle. Jäähdytä jääkaapissa ja pilko paloiksi.

PIPARI-VALKOSUKLAA FUDGE

  • pari kourallista murennettuja pipareita
  • 1 dl kuivattuja karpaloita tms
  • 200g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 dl sokeria
  • 100g voita

Rouhi valkosuklaa. Mittaa kuohukerma, sokeri ja voi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä koko ajan sekoitellen 10 minuuttia. Lisää valkosuklaarouhe sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää joukkoon piparit ja karpalot. Vatkaa seosta kuohkeaksi vielä noin 10minuuttia. Kaada leivinpaperilla vuorattuun reunalliseen vuokaan (20 x 20 cm tai esim leipävuoka) ja nosta jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa parin sentin kokoisiksi annospaloiksi. Säilytä kylmässä.

Kuten moni on varmaankin huomannut, tämä mun ruoanlaitto ei ole todellakaan mitään rakettitiedettä. Kotona tykkään tehdä helppoa ruokaa ja yleensä mitä enemmän tulee sovellettua, sen parempaa siitä tulee. Toki sitten kun päätän lähteä ulos syömään, pitää tuotteen olla viimeisen päälle. Kotiruoka on sitten asia erikseen ja yksinkertainen toimii aina. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan erilaisia juttuja. Kyllä se siitä.

2
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday