Söisitkö sirkkaa?

Heinäsirkat on olleet nyt ruokapuolella trendi. Sirkkaa on laitettu mysleihin, leipään,pihveihin ja patukoihin…. Vaikka onhan sirkkoja ollut jo jonkin aikaa markkinoilla, esimerkiksi eräs myymälä myi sirkka-purkkia keittiösomisteena, vaikka purkista löytyi sirkkojen lisäksi myös muuta syötävää. Onneksi lainsäädäntö muuttui ja mahdollistaa nyt sirkat virallisesti elintarvikkeissa. Se luo monipuolisuutta ruokiin ja työllistää.

Itseäni sirkkaruoka kiinnostaa. Vaikken tykkää ötököistä hirveästi ulkomuotonsa takia, koetan saada itseni ajattelemaan, että ne ovat melko luonnollista ruokaa. Syödäänhän niitä vaikka missä muutenkin ja varmasti on toiminut ihmisravintona satoja vuosia ellei tuhansia… Korjatkaa jos olen väärässä.

Itse tutustun mielelläni uusiin ruokatrendeihin ja uutuuksiin ja sainkin testiin Tervensin oman sirkka-tuotteen. Kikhernepastan raaka-aineeseen kikhernejauhon joukkoon on lisätty 5% sirkkajauhoja. Erittäin proteiinirikkaasta ja gluteenittomasta ruoka-aineesta saatiin vieläkin proteiinipitoisempi sirkkojen avulla.

Tervensin sirkkapasta on hieman tummempaa kuin heidän normaali, maustamaton kikhernepasta. Eipä siihen enää lihaa tarvita kun proteiinia on jo aika mukavasti.

Olen aiemmin maistanut ainakin sirkka-sipsejä, joita tuttavamme lähetti Thaimaasta. Pieni ötökkämäinen sivumaku niissä oli. Itse en ehkä olisi valmis syömään sirkkoja kokonaisina, ulkomuoto ei oikein miellytä. Jauhetussa muodossa ne kyllä uppoaa mulle paremmin.  Sirkkapastan maku ei kuitenkaan ole hullumpi ja esimerkiksi peston tai kermakastikkeen kanssa aivan loistava ruoka. Sama “ötökkämaku” mikä sipseissä oli, ei tule tässä pastassa ainakaan mun mielestä vastaan.

Tässä vielä oma, herkullinen versioni sirkka-pastaruuasta. Kastikkeeseen käytin  vegaanista, kaurapohjaista ruokakermaa, kuivattuja suppilovahveroita, punasipulia, suolaa ja mustapippuria.

Kokeile rohkeasti!

Runsaan proteiinipitoisuuden lisäksi hyönteisruuassa on hyvä rasvahappokoostumus, B-vitamiinia ja runsaasti rautaa. Mielenkiintoinen asia on sirkkojen ekologisuus. Itse pidän sirkkaa fiksuna vaihtoehtona naudanlihalle, joka kuluttaa valtavan määrän pinta-alaa, rehua ja vettä verrattuna proteiinikilon tuottoon. Myönnän että sirkka- ja hyönteisruuassa on paljon eri näkökulmia ja se herättää kysymyksiä, ympäristöllisiä ja eettisiä. Niihin en kuitenkaan tässä kirjoituksessa paneudu, sillä asiasta pystyy kirjoittamaan kirjan.

Mitä mieltä ootte sirkkaruuasta?

Lähteitä ja linkkejä sivuihin joihin tutustuin kirjoittaessani tätä juttua.

www.k-ruoka.fi/k-kaupassa/sirkat

www.aamulehti.fi/uutiset/sirkat-ovat-terveellista-ja-ekologista-ruokaa-entapa-eettiset-kysymykset-200608377/

www.rodalesorganiclife.com/food/how-to-bake-with-cricket-flour

0
Jaa:

This Post Has 3 Comments

 1. Avatar

  Mä oon maistanut sirkka-proteiinipatukkaa ja ei siinä kyllä sirkkaa edes huomannut.
  Mä en yleensä oo tippaakaan nirso ja syön mitä vaan, mutta yllätyin vähän omasta reaktiostani, kun mua silti inhotti se ajatus, että syön sirkkaa. 😀 Jouduin väkisin ajatella muita asioita patukkaa syödessäni. 😀
  Toki kaikki mahdolliset ötökät on asia mitä inhoan ja jopa pelkään eli johtunee ehkä siitä. 😀 Yleensä vaan pystyn unohtaa kaiken ja ajattelen ruuan vaan ruokana, mutta ötökät meni vähän liian pitkälle silti. 😀 Annan silti edelleen mahdollisuuden kyseisille tuotteille kyllä!

  1. Avatar

   Haha! Joo mäkin ötökkäkammoinen olen, mutta pyrin suhtautumaan sirkkoihin (vaikken edes kokonaisena syö) samoin kun katkarapuihin. Tykkään katkaravuista ja ne kyllä on ulkomuodoltaan ötökkämäisiä muttei koskaan ole haitannut syödä niitä 😀 Vaikkei ne nyt ihan verrattavissa olekaan…

   1. Avatar

    Tuohan on hyvä vinkki, täytyy soveltaa sitä myös. 😀 Kiitos siis! 😀

Vastaa

Close Menu

Black Friday