Jännitys

Tiedät sen tunteen, kun perhoset lepattavat mahassa kilpaa, kädet vähän tärisevät ja puhetta pitäessä ääni jää suuhun, eikä tulekaan ulos. Pieni jännittäminen tekee meille jokaiselle ihan hyvää. Se on merkki siitä, että on tekemässä jotain, mikä on itselle niin tärkeää, että haluaa sen onnistuvan. Ehkä vanhemmat ovat tulossa katsomaan peliä tai pidät puheen ystäväsi ylioppilasjuhlissa tai esiinnyt koulun tilaisuudessa tai, tai, tai… Monen monta mahdollisuutta. Mikä se sinun jännittävä hetkesi onkaan, muista ettet varmasti ole yksin jännityksesi kanssa.

Palataan ajassa yläasteelle ja koulumusikaaliin. Voin kertoa, että ennen lavalle nousemista jännitti kyllä ja paljon!

Jos jännityksen kuitenkin päästää liian pitkälle, se muuttuu helposti peloksi ja epävarmuudeksi. Silloin alkaa pelätä epäonnistumista, tällöin hyvin harvoin myöskään onnistuu. Näiden tunteiden kanssa meistä jokainen joutuu varmasti jossain vaiheessa tekemisiin.

Jos näin pääsee käymään, ensimmäinen askel pelon karkoittamiseen on pysähtyä hetkeksi. On se sitten peli, puhe, esiintyminen tai mikä tahansa. Jos kyseessä on lentopallopeli, älä nyt kuitenkaan kesken pallon pysähdy. Etsi sen sijaan hetki, jolloin pystyt rauhoittamaan tilanteen ja ottamaan vähän aikaa itsellesi. Se hetki löytyy kyllä. Seuraavaksi sulje silmäsi ja hengitä muutaman kerran oikein syvään hitaasti ja rauhallisesti. Sano itsellesi ihan ääneen: ”olen paras.” Jos lähelläsi on peili, katso itseäsi syvälle silmiin ja sano se. Saat luvan kertoa itsellesi olevasi paras, sillä sinä olet. Olet maailman paras sinä, parempaa ei ole.

 

Kuva:Pinterest

Voit myös tehdä itsellesi mieleen apukeinoja tälläistä tilannetta varten. Mieti hetki, jolloin onnistuit. Sellainen tilanne, jossa loistit ja kaikki onnistui. Esimerkiksi kokeeseen mieleen voisi tallentaa tilanteen koulusta, kun osasit vastata opettajan kysymykseen ja esitit ehkä jopa viiltävän vastakysymysksen. Esiintymisjännitykseen tilanteen, jossa vaikka lauloit upeasti ja sait raikuvat aplodit, eivätkä ne meinanneet loppua ollenkaan, tai näit yleisössä henkilön, jota olit laulullasi koskettanut. Lentopallossa apukeinoksi voisi hakea treeneistä ja menneistä peleistä onnistuneita tilanteita, joissa pelastit pallon jo melkein mahdottomalta tuntuvassa tilanteessa, löit kolmen torjuntaa vastaan viistoon niin kovaa, että kenttään jäi reikä tai torjuit yksi vastaan yksi tilanteessa hyökkääjän hyökkäysyrityksen tämän omille varpaille.

Kanna näitä apukeinoja mukanasi ja kun näyttää siltä, että jännitys pääsee liian voimakkaaksi. Pysäytä se hetki, jossa juuri sillä hetkellä olet. Muistele niitä onnistumisia ja karkoita sellaiset höpöhöpö-pelot ja epävarmuudet pois mielestäsi, sillä sinä olet paras. Olet paras juuri sillä hetkellä, juuri siinä tilanteessa ja pystyt mihin vain. Ole rohkea ja anna sille pelolle köniin!

Kuva netistä

 

-Eve

1
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday