6+1 lemppari ruoka-ainetta just nyt

Viime aikoina oon fiilistellyt paljon uusia ruoka-aineita ja ruokakauppareissujen kestokin on ollut sitä luokkaa! Jostain syystä saan ihan älyttömät kiksit siitä, että pääsen fiilistelemään ruokakauppaan uusia tuotteita, joita en ole aiemmin käyttänyt tai jotka ovat kokonaan uusia. Taannoisen kasvisruokavaliopostauksen jäljiltä innostuin entistä enemmän kasvisvaihtoehdoista ja mm. tämä on näkynyt ostoskorissani.

Seuraavaksi esittelen teille muutamia tämänhetkisiä suosikkiruoka-aineitani, sellaisia, joita en ole aiemmin juurikaan käyttänyt ja jotka ovat viime aikoina nousseet omiksi lempparituotteiksi.

ruoka_lempparit_maaliskuu_terveellinen_ruokavinkki

 

ruoka_lempparit_maaliskuu_terveellinen_ruokavinkki

1. Avokado

Avokadot! Taitavat olla sesongissakin vielä. En ole syönyt avokadoa vuosiin, sillä vuosi-pari sitten avokadoa kokeillessani se oli jotain aivan järkyttävää. Maku oli hirveä ja koostumus vielä pahempi. Kuuntelin Eevskun podcastia, jossa hän mainitsi avokadon olevan sesongissa ja niiden olevan parhaillaan juuri nyt. Menin kauppaan (vaikutteille altis? 😀 ) ja päätin antaa avokadolle uuden mahdollisuuden – ja todellakin kannatti!
Itse pilkon avokadoa salaatin joukkoon tai ylipäätään ruuan sekaan tai pinnalle. Toimii missä tahansa! Voisi olla mielenkiintoista kokeilla avokadoa myös leivän päällä, vaikkakaan leipää en ole toviin syönyt. Myös avokadoöljy on kova! Aluksi en tykännyt mausta, mutta muutaman käyttökerran jälkeen erikoiseen (vrt. oliiviöljy) makuun tottui ja tällä hetkellä käytän avokadoöljyä jopa useammin kuin oliiviöljyä.

Avokado on kuitupitoinen ja se toimii ruokavaliossa rasvan lähteenä. Avokado sisältää pääosin kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, mutta se pitää sisällään myös elimistölle välttämätöntä linolihappoa. Lisäksi avokadossa on mm. runsaasti kaliumia ja karotenoideja sekä jonkin verran fosforia, magnesiumia, kalsiumia ja folaattia.

ruoka_lempparit_maaliskuu_terveellinen_ruokavinkki

2. Valkosipuli

Jokaisen tuntema terveyspommi! Valkosipuli tuo ruokaan kuin ruokaan potkua ja itse ainakin rakastan valkosipulin makua, vaikka se varmasti jakaakin mielipiteitä. Sopii erittäin hyvin esimerkiksi lihan tai broilerin kaveriksi. Terveysvaikutusten saamiseksi valkosipuli kannattaa käyttää raakana, jolloin kuumennus ei tuhoa sen sisältämiä ravinteita. Esimerkiksi valkosipulin flunssaa ehkäisevä vaikutus perustuu sen sisältämään allisiiniin, joka on luonnon antibioottinen yhdiste eli se estää mm. bakteerien ja sienten kasvua. Allisiini vapautuu käytettäväksi valkosipulia murskattaessa tai pilkottaessa ja vastaavasti se tuhoutuu kuumennuksen myötä.

Valkosipulista saat myös reilusti kaliumia ja fosforia ja erityisen paljon se pitää sisällään B6-vitamiinia eli pyridoksiinia.

ruoka_lempparit_maaliskuu_terveellinen_ruokavinkki

3. Hapankaali

Eli tuttavallisemmin hapis! Muistatteko kun maistoin hapankaalia ensimmäistä kertaa? Hyvä esimerkki (avokadon ohella) siitä, kuinka makuaisti tottuu vähitellen uusiin makuihin ja kuinka uusille ruoka-aineille kannattaa antaa muutama mahdollisuus. Nykyään tykkään hapankaalista niin paljon, että syön sitä lähes jokaisella aterialla. Aluksi maku tuntui todella voimakkaalta, mutta tällä hetkellä hapankaali tuntuu oikeastaan aika miedolta.
Hapankaali on prebiootti, eli se ylläpitää suolistomikrobien toimintaa toimien niiden ravintona. Hapankaalin ystäville suosittelen kokeiltavaksi myös kimchiä, joka on hapankaalin kaltainen hapatettu korealainen ruokalaji. Kimchi on melko tulista ja itse jouduin tässäkin totuttelemaan makuun jonkin aikaa. Viimeksi bongasin Primasta valkosipulihapankaalta sekä hapankaalikimchiä, joita voin molempia suositella!

Hapankaalista saat runsaasti karotenoideja, folaattia, K-vitamiinia, kaliumia sekä jonkin verran myös mm. kalsiumia ja fosforia.

4. Nyhtökaura

Kyllä oi kyllä! Nyhtis maistuu vaan päivä päivältä paremmalta. Usein miettiessäni aterialle proteiinin lähdettä mulla alkaa tehdä mieli nyhtökauraa. Riisin kanssa? Todellakin! Tällä hetkellä jopa paljon parempi vaihtoehto kuin jauheliha tai broileri. Nyhtis on vakiinnuttanut paikkansa jääkaapissani ja näin ollen myös ruokavaliossani. Sisältää jopa enemmän proteiinia kuin perinteiset lihatuotteet, vaikkakin pienenä miinuksena on nyhtökauran sisältämä hiilihydraatti ja rasva (jos siis kaipaa puhdasta proteiinia). Samalla pieni ekoteko eläinkunnan tuotteiden käytön vähentämiseksi!

Proteiinin ohella nyhtökaurasta saadaan rautaa (imeytyy tosin huonommin kuin eläinperäinen hemirauta), fosforia ja kaliumia.

ruoka_lempparit_maaliskuu_terveellinen_ruokavinkki

5. Taatelit

No words needed! Taateleita maistoin ensimmäistä kertaa viime vuoden loppupuolella, josta lähtien niillä onkin ollut pysyvä paikka lautasellani. Taatelit ovat äärimmäisen makeita ja sokeripitoisia, ja itse syön niitä ainoastaan treenipäivinä ja tällöin lähinnä treenin jälkeisellä aterialla puuron päällä. Toimii! Jos makeisten napostelu vaivaa, kannattaa kokeilla taateleita karkkien sijaan. Ainakin omia makunystyröitäni taatelit hivelevät niin paljon, että voisin suorastaan elää niillä. Viime aikoina olen syönyt tuoreita taateleita, mutta toimii äärimmäisen hyvin myös kuivattuina!

Runsaasta sokeripitoisuudestaan huolimatta taatelit sisältävät myös kuitua ja reilusti kaliumia.

6. Tumma (raaka)suklaa

Loppua kohti paranee 😉 En ole oikein koskaan (=vuosiin) saanut erityisiä kiksejä maitosuklaasta, eivätkä suklaapatukat tai Fazerin sininen liiemmin terveystuotteita ole. Tummaa suklaata en ole syönyt vuosikausiin, enkä ole siitäkään oikeastaan koskaan pitänyt. Ensikosketus tähän syntiseen terveysherkkuun oli kisapäivänä ennen lavalle menoa, jolloin sain valmentajaltani 70 % tummaa suklaata ja sen voimilla saatiin mun säälittävän pieneen ruhoon pieni pumppi aikaan. Ostoskoriini tumma suklaa päätyi myöskin valmentajani inspiroimana; suklaata kuluu joko ennen tai jälkeen treenin (tai vaikka molemmissa tilanteissa!).
Moni on varmasti kuullut tumman suklaan edullisista terveysvaikutuksista – jotta näitä vaikutuksia ilmenisi, tulisi suklaan sisältää vähintään 70 % kaakaota. Terveysvaikutukset perustuvat tumman suklaan (raakakaakaon) sisältämiin flavonoideihin, joilla on mm. antioksidanttivaikutusta. Terveysvaikutuksia metsästävien kannattaa suosia tummaa raakasuklaata, jota ei ole valmistusvaiheessa kuumennettu ja näin ollen myös flavonoideja on enemmän jäljellä.

Esimerkiksi 80 % tumma suklaa sisältää yli neljä kertaa enemmän kaliumia kuin avokado. Siinä on myös reilusti magnesiumia ja fosforia sekä jonkin verran rautaa ja kalsiumia.

+ 1. Kombucha

Bonuksena terveysjuoma!
Kombuchaan kannattaa suhtautua kuohuviinin tavoin, jolloin odotukset eivät ole ns. liian korkealla. Kombucha on hiilihapotettu juoma, joka on valmistettu käymismenetelmällä vihreästä teestä. Kombucha on ikivanha kiinalainen perinnejuoma ja se sisältää eläviä probiootteja, tuttavallisemmin maitohappobakteereita. Kombucha siis tukee suoliston bakteeriflooraa ollen suolistolle hyväksi.
En ainakaan itse pystyisi juomaan kombuchaa limsan tapaan, vaan pikemminkin suhtaudun siihen kuten alkoholiin – kombuchaa nautitaan siemaillen. Ja itseasiassa ainakin kuvassa esiintyvä inkivääri-sitruuna -maku maistuukin aivan skumpalta! Aivan terveyspommi kombucha ei kuitenkaan ole, ja kannattaakin kiinnittää huomiota juoman sokeripitoisuuteen. Sokerimäärä vaihtelee tuotteittain, mutta esimerkiksi kuvassa esiintyvässä pullossa on yhteensä noin 20 grammaa sokeria.

 

Löytyykö ruoka-aineiden joukosta sun suosikkeja? Uskallatko kokeilla jotain uutta tuotetta?

Ihanaa viikonloppua,

♥ Jade

2
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday