HyväPaha Kofeiini

Myönnän ettei päiväni voi alkaa ilman sitä kuuluisaa kahvia, enkä taida olla tässä asiassa yksin. Rakastan kahvin tuoksua ja makua ja kaikkia ihania erikoiskahveja. Aloitin kahvin juomisen 18 vuotiaana kun yövuorot astuivat kuvioihin. Koska olin kahvilassa töissä sitä oli myös aina tarjolla ja oli helppo aloittaa erimakuisista miedoista erikoiskahveista. En olisi arvannut että joskus joisin kahvini pääasiassa mustana, niinkuin tällä hetkellä.

Kahvia en kuitenkaan pysty juomaan loputtomiin ja syyt siihen on se että vatsani ei kestäisi sitä ja yöuneni kärsisi. Päivästä riippuen juon yleensä 2-3 kuppia kahvia päivässä ja ajoitan ne yleensä aamuun, aamupäivään ja päivään. Juon myös usein kahvia ennen treeniä, koska sen piristävän vaikutuksen takia se parantaa suorituskykyä hetkellisesti. Joillekin kahvi saattaa iaheuttaa sydämentykytystä, vapinaa, riippuvuutta, vatsavaivoja, unihäiriöitä tai jopa muita psyykkisiä ongelmia. Kuulostaa vähän huolestuttavalta, mutta kyllä sen sitten itse tuntee kun kropassa on liikaa kofeiinia. Kofeiinin vaikutus voi riippua esimerkiksi ihmisen koosta, eikä kofeiinia siksi suositella lapsille. Kofeiinia ei myöskään kannata käyttää liikaa jos on raskaana tai jos on korkea verenpaine. Koska kahvi myös kuivattaa elimistöä, on tärkeää juoda paljon vettä kahvin yhteydessä.

Hyvät puolet ovat maku, piristävä vaikutus, valppauden lisääminen, hyvänolon tunne, antioksidantit ja aineenvaihdunnan kiihdyttäminen. Parasta kahvissa on minusta se koko kulttuuri. Niinkuin olen ehkä aijemmin maininnutkin niin työskentelen ja viihdyn parhaiten kahvilaympäristössä tai muussa saman tapaisessa ympäristössä. On parasta kun on vähän hälinää ympärillä, ihmiset viettävät aikaa yhdessä, höpöttelevät, nautiskelevat ja tähän kaikkeen kuuluu usein kahvi. Kahvi yhdistää ihmisiä ja tuovat heitä yhteen. Kahviloissa ihmiset ovat usein myös hyvällä mielellä ja usein myös niin pieni asia kuin tuoksu on viimeisenpäälle hyvä. Fiilis on siis todella miellyttävä. Tämä saattaa selittää sen miksi kahvi merkkaa minulle pikkusen enemmän kun muut juomat ja miksi rakastan työtäni kahvilanpitäjänä. Minua ei haittaa olla kofeiini-/kahviriippuvainen. Kohtuudella siitä tulee hyvä mieli ja ilman sitä elämä olisi tylsempää.

Kahvihifistelijän muistilista:

– Kahvi on parhaimmillaan kun se on jauhettu pari viikkoa sitten
– Kahvi härskiintyy, koska se sisältää vähän rasvaa! Eli säilytä kahvi oikein (sulje pussi tiiviisti, älä juo kahvia mikä on seissyt kauan).
– Testaa erilaisia kahveja, niissä on paljon eroja (paahtoaste, täyteläisyys, hapokkuus ja aromikkuus).
– Puhdista kahvipannu aina huolellisesti (kahvin rasva pinttyy helposti eikä härskiintynyttä rasvaa halua tuoreeseen kahviin).
– Testaa erilaisia lisukkeita kahviisi (esim. erilaisia maitoja, rasvoja, mausteita ja makeutuksia).

Voin joskus tehdä postauksen missä kerron lempireseptini DIY erikoiskahveihin!
Mukavia kahvihetkiä <3

– Johanna

1
Jaa:

This Post Has 2 Comments

 1. Mä rakastan tällä hetkellä kahvia iKaffen kanssa, aivan ihanaa!
  Muutenkin kahvissa pitää mun mielestä olla just tuota iKaffea tai sitten punaista täysmaitoa tai kermaa.
  Ei esim. rasvatonta maitoa. Mustana en osaa juoda, mutta vois sitäkin joskus kokeilla opetella!

  Mutta muuten sama juttu, kun sulla. Rakastan kahvia enkä haluaisi lopettaa sitä kokonaan, mutta nykyään mun ehdoton raja on 2-3 kuppia/päivä ja en enää klo 14 jälkeen juo kahvia. Arkena viimeisin kahvi on oikeastaan jopa klo 11, koska juon lounaalla aina päivän vipan kahvin.
  Mulla tulee nykyään rytmihäiriöitä suuremmasta määrästä ja lisäksi uskon sen tosiaan vaikuttaan negatiivisesti yöuniin ja oon tarkka yöunistani, koska yöunet vaikuttaa taas palautumiseen ja ylipäätään yleisesti terveyteen niin valtavan paljon.

  1. Pahoittelut, multa mennyt jostain syystä kommenttisi aivan ohi! Onneksi huomasin nyt. 🙂 Ikaffe on kyllä ihan paras! Maistuu muillekin kuin maitoallergikoille/vegaaneille. 🙂
   Rytmihäiriöt kuulostavat inhottavilta, taitaa kroppa käydä silloin kofeiinin takia vähän ylikierroksilla. Huomasin myös että viimeyönä kun tuli nukuttua pitkästä aikaa se 10 h oli ihan kuin uudelleensyntynyt, eli toi on kyllä oikeasti tärkeää.

Vastaa

Close Menu

Black Friday