Joka päivä pähkinöitä! Kuinka paljon, mitä ja miksi?

Itse kuulun niihin joka tykkää tosi paljon pähkinöistä. Syön pähkinöitä usein päivittäin ja pidän niitä hyvinä rasvanlähteinä. Vaikka pähkinät ovat todella terveellisiä, ne sisältävät myös paljon energiaa ja siksi hyvä nyrkkisääntö on esimerkiksi 1-2 kourallista päivässä. Tämä on silti hyvin yksilöllistä eikä kenellekään vois suoraan sanoa mikä määrä on liikaa. Kokonaisuus on se mikä tässäkin ratkaisee. Kunhan muistaa ettei joka päivä vedä kerralla suurta pussillista. Ainoa miinus pähkinöissä on niiden hinta. Laadusta silti olen itse valmis maksamaankin, varsinkin terveysasioissa. 🙂

Helposti huomaan itse että ”jämähdän” lempipähkinöihini ja popsin aina samoja. Koska kaikissa pähkinöissä on hyviä terveysvaikutuksia, pitäisi muistaa vaihdella mitä pähkinöitä syö. Ajattelin koota teille pienen infopaketin näistä terveyspommeista. Haastan teitä maistamaan kaikkia vuorotellen, ehkä yllätyt ja löydät uuden suosikin!

Cashewpähkinä

Yksi mun lempipähkinöistä. Nämä saavat myös pointsit siitä että toimivat niin hyvin raakaleivonnassa. Cashewpähkinät sisältävät magnesiumia, jodia ja fosforia.

Manteli

Mantelikin on mun yksi lemipipähkinöistäni. No itseasiassa luokitellaan hedelmiin, eikä pähkinöihin, mutta valitsin silti myös mantelit tähän pähkinäkategoriaan. Manteli on ihan superruokaa! Se sisältää E- vitamiinia, B- vitamiinia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, rautaa, jodia, rautaa ja proteiinia. Mantelit sopivat vatsalleni oikein hyvin ja siksi söin esimerkiksi dieetillä paljon manteleita.

 

Mantelijauhojakin voi hyvin käyttää leivontaan.

Parapähkinä

Parapähkinät ovat herkullisia ja todella hyvän makuisia. Ne sisältävät paljon seleeniä, joten ovat hyviä hiusten ja kynsien hyvinvointia ajatellen.

Saksanpähkinä

Saksanpähkinät sopivat mielestäni myös kivasti raakaleivontaan ja salaatteiin maultaan. Ne sisältävät omega 3- rasvahappoja, kalsiumia, E- vitamiinia, foolihappoa, melatoniinia ja antioksidantteja. Saksanpähkinöitä kannattaa siis ehkä popsia stressaantuneena, koska ne auttavat serotoniinin muodostumisessa.

Pekaanipähkinä

Pekaanipähkinät sisältävät sinkkiä, magnesiumia, B- vitamiinia, kaliumia, fosforia. Pekaanipähkinät ovat myös kuitupitoisia ja sisältävät paljon antioksidantteja.

Hasselpähkinä

Hasselpähkinää käytetään usein suklaassa ja sopii siihen mielestäni oikein hyvin. Hasselpähkinä sisältää kuitua, proteiinia, magnesiumia, E- vitamiinia tiamiinia, sinkkiä, fosforia, kalsiumia ja kaliumia.

 

Maidoton pähkinäsuklaa Lidlistä.

Pistaasipähkinä

Pistaasipähkinät luokitellaan siemeneksi. Söin niitä niiden terveellisyyden vuoksi jonkin verran dieetillä. Koska pistaasipähkinät sisältävät paljon kaliumia, ne tekevät hyvää ihmisen hermostolle, lihaksille ja verenpaineelle. Ne sisältävät runsaasti proteiinia, rautaa, magnesiumia, B- vitamiinia, sinkkiä, fosforia, tiamiinia ja kuitua.

Maapähkinä

Maapähkinästä tulee itselleni mieleen aina joulu. Maapähkinä on ehkä halvin näistä kaikista pähkinöistä. Itseasiassa maapähkinätkään eivät oikeasti ole pähkinöitä, vaan palkokasveja. Ne sisältävät proteiinia, kuitua, niasiinia, B- vitamiinia ja E- vitamiinia. Maapähkinä edistää myös limakalvojen hyvinvointia.

Macadamia

Macadamia on pähkinä joka ei juurikaan sisällä hiilihydraatteja, vaan paljon rasvaa. Macadamiapähkinät sisältävät magnesiumia, omega 3- rasvahappoja, kuitua ja rautaa. Nämä pähkinät ovat hinnaltaan varmaan kalleimpia kaikista pähkinöistä. Ne edistävät myös muunmuassa sydämen toimintaa. Minusta kyseiset pähkinät ovat todella hyvän makuisia ja toimivat välipalana hyvin koska pitävät nälkää.

Suklaa- ja jugurttipäällysteiset pähkinät

Nämä vasta herkkua ovatkin! Itse en voi kaikkia syödä maitoallergiani vuoksi, mutta esimerkiksi tummalla suklaalla päällystetyt mantelit ovat heikkouteni. Omasta mielestä parempi vaihtoehto kuin karkki, koska ovat luonnollisempi vaihtoehto. Kohtuudella tekevät mielelle ihmeitä. Luokitellaan silti herkuksi, joten en suosittele korvaamaan normipähkinöitä näillä herkuilla.


– Johanna

0
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday