Suuri vitamiinipostaus

Helou!

Syksy on tullut ja sen huomaa! Ulkona ilma on viilentynyt ja syysflunssakausi on alkanut. Jos minulle ilmestyy flunssan ensioireita, ensimmäinen reaktioni on tuplata hetkellisesti vitamiinien määrät. Useimmiten olen välttynyt tällä konstilla sairastumisen.

Myönnän että olen itse aikamoinen terveysintoilija ja minua kiinnostaa hirveästi kehon ravitsemus ja hyvinvointi. Kun itse voi hyvin ja jaksaa, voi antaa itsestään muillekkin niin paljon enemmän. Osa on sitä mieltä, että riittävän monipuolisesta ravinnosta saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja mineraalit. Itse kuulun niihin jotka eivät ole tätä mieltä. Tämänkin asian voi onneksi nykypäivänä käydä tsekkaamassa vaikka ravinnemittauksessa, jossa selviää kärsiikö mahdollisesti joistain puutostiloista. Toinen oivallinen tapa on tunnustella ja kuunnella omaa kehoa ja mieltä. Jos väsyttää hirveästi vaikka nukkuu tarpeeksi, vika voi löytyä vaikka raudan tai C- vitamiinin puutoksesta. Itse huomaan välillä että suupieleni halkeilevat. Se taas on merkki siitä että B- vitamiinisaantini on ollut liian vähäistä. Olen todella huono syömään lihaa, joten sen takia minulle saanti jää välillä vähäiseksi.

Suomen Valtion ravitsemusneuvottelukunta on laatinut suosituksia eri ikäisille koskien päivittäisiä vitamiininsaantia. Minusta suositukset ovat hyviä suunnananantajia, mutta pitää tiedostaa että ne ovat tehty koko väestölle. Joten jokainen voi itse miettiä riittääkö suositeltu määrä juuri sinulle. Vaikka Suomessa ei D- vitamiinia auringosta saa ympäri vuotta tarpeeksi, suositukset ovat pienemmät kun muutamassa muussa maassa missä on jatkuva kesä. Toki vitamiinejakin voi saada liikaa, mutta veikkaan että yliannostus on huomattavasti harvinaisempaa kuin puutostila.

Tästä aiheesta voisin kirjoitella loputtomiin, mutta ajattelin listata alle ne vitamiinit jotka minusta kuuluvat niihin tärkeimpiin. Kaikki ovat silti yksilöitä ja elävät erilaista elämää, joten vitamiinien määrät ja muodot voivat toimia eri tavalla ihmisestä riippuen. Tottakai laadukas vitamiinin on joka tapauksessa oltava että ajaa asiansa, mutta jollekin voi toimia paremmin esimerkiksi suihke- muodossa oleva sinkki kun taas toiselle imeytyy paremmin tablettimuoto.

Raakakakusta päivän vitskut!
Tyttöjen herkkubrunssi ennen kuin dieettini alkoi <3

 

Omega 3
Omega 3 rasvahappo edistää mm. aivojen toimintaa, voi auttaa rasvanpoltossa sekä poistaa kehon tulehdustilaa. Koska omega 3 rasvahappoa pitäisi saada noin tuplasti enemmän kuin omega 6 rasvahappoa, on tärkeä huolehtia sen riittävästä saannista. Omega 3 rasvahappoa saa esimerkiksi kalasta ja chian siemenistä, mutta parhaiten takaa riittävän saannin laadukkailla kalaöljykapseleilla. Itse käytän omega 3- öljyä, jonka otan aina aamuisin. Määrä määräytyy kehonpainoni mukaan.

D- vitamiini
Niinkuin jo aijemmin mainitsin, suomalaiset eivät valitettavasti saa tarpeeksi D3- vitamiinia auringosta. D- vitamiini vaikuttaa yleiseen vireystilaan ja ehkäisee lukuisia sairauksia. D- vitamiinin on aina oltava öljypohjaisessa kapselimuodossa imeytyäkseen. Hyviä lähteitä ravinnosta ovat esimerkiksi rasvainen kala ja kananmunankeltuainen. Itse otan D- vitamiinia aina aamuisin ja joskus myös päivällä, sen piristävän vaikutuksen takia.

Monivitamiini
Ettei kaikkia vitamiineja tarvitse erikseen popsia, on laadukas monivitamiini hyvä vaihtoehto. Kun itse ostan monivitamiinia, tarkistan eri vitamiinien määrät ja laadut. Tämän otan myös aamuisin.

Magnesium ja sinkki
Magnesium on erityisen tärkeä hermoston palautumisen kannalta. Toimii hyvin sinkin kanssa. Otan magnesiumsitraattia ja sinkkiä aina iltaisin niiden väsyttävän ja rauhottavam vaikutuksen takia. Sinkki puolestaan vahvistaa vastustuskykyä, auttaa ihoa pysymään freesinä ja on tarpeellinen normaalille kasvulle ja kehitykselle. Pidän laadukasta magnesiumia ja tarpeeksi vahvaa sinkkiä yhtenä tärkeimpänä kombona!

C- vitamiini
C- vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, eli sitä ei helposti tule otettua liikaa. C- vitamiinia saa hyvin erilaisista marjoista ja hedelmistä. Se auttaa meitä pysymään terveenä, on tärkeä luustolle ja vähentää väsymystä. C- vitamiini on myös tärkeä urheilijalle. Se nimittäin auttaa laskemaan kortisolitasoja treenin jälkeen. Eli se on hyödyllinen treenin yhteydessä. Koska C- vitamiinilla on piristävä vaikutus, se kannattaa ajoittaa aamuun.

Maitohappobakteeri
Itse käytän laadukkaita ja vahvoja probiootteja kuuriluontoisesti. Probiootit ja prebiootit tukevat suoliston toimintaa ja ovat erityisen tärkeitä esimerkiksi ulkomaille lähtiessä tai antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen. Ravinnosta maitohappobakteeria voi saada esimerkiksi hapankaalista, joka on C- vitamiinipitoista ja terveellistä.

Pysykää terveinä ja minimoikaa stressi! Kohta on jo viikonloppu <3
– Johanna

0
Jaa:

This Post Has 2 Comments

  1. Terveenä ollaaan <3

    1. jeee! <3

Vastaa

Close Menu

Black Friday