Syövätkö lapsesi tarpeeksi?!

Moikka!

Tällä hetkellä ajatukseni pyörii aikalailla pelkästään koulussa. Tarkemmin sanottuna kandissa joka alkaa vihdoin olemaan paketissa. Aiheeni on oppilaiden käsitys terveellisestä ruuasta ja heidän käsityksensä omasta ruokavaliostaan. (Käänsin tuon otsikon nyt jotenkin ruotsista suomeksi) Eli tämä postauskin on nyt sitten vähän siihen liittyvä. 🙂

Niinkun olen jo aikasemminkin teille kertonut niin olen todella kiinnostunut näistä ruokavalioasioista. Nytkun olen analysoinut minun tutkimukseni tuloksia, herää kysymys: syövätkö kasvavat lapset oikeasti tarpeeksi ja saavatko he tarpeeksi niitä ravintoaineita mitä he tarvitsevat?! Terveellistä kotitekoista ruokaa saa meinaan syödä paljon! Väitän että harvoin kukaan lihoaa sillä.

Me aikuiset voimmekin helposti vaikuttaa valintoihimme ja olemme niistä itse vastuussa. Tiedän itse kokemuksesta, että varsinkin jo teini- iässä olevan nuoren on itse jo osattava ottaa vähän vastuuta syömisistään. Nämä ei oikeasti ole ihan helppoja juttuja. Vaikka olisit vanhempana suunnitellut ja ostanut jääkaapin täyteen ruokaa. Voi olla että työpäivän jälkeen huomaat ettei lapsi tai nuori ole edes koskenut siihen, vaan syönyt pakastepizzan tai nuudeleita. 😀

Reipas koululainen!

Elämässä on niin paljon muutakin stressattavaa, ettei nyt maailman kivoimmasta asiasta, eli syömisestä jaksaisi ottaa itselleen stressinaihetta. Vaikka lapselle on opetettu kotona ja koulussa miten kuuluu syödä ja mikä on terveellistä ja mikä ei, riittävä kunnollisen ruuan määrää kukaan ei voi 24/7 olla vahtimassa. Ei edes ensimmäisellä luokalla olevaa lasta. Tottakai opettajat ovat nykypäivänä hyvin usein samassa pöydässä ruokalassa oppilaiden kanssa, mutta jokaisella ihmisellä on vain kahdet silmät.

Puuro paras aamupala kaikenikäisille!

 

Suomen ravitsemuslautakunnan mukaan lasten päivittäisen sokerin määrää tulisi vähentää. Suomen ravitsemussuositukset eivät kuitenkaan kehota ketään jättämään karkkipäiviä tai silloin tällöin ”otan pullan jälkkäriksi”- kokonaan pois. Olen sitä mieltä, että jos aktiivinen lapsi ja nuori söisi tarpeeksi terveellistä kunnon ruokaa, ei insuliinitasot pääsisi heittelemään ja silloin ylimääräiset sokeriherkkuvälipalat jäisivät vähemmälle. Olemme äitini kanssa, joka myös on opettaja, fiilistelleet kuinka siistiä olisi jos oppilailla olisi mahdollisuus esim. koulun jälkeiseen ”välipalakerhoon”, jossa opetettaisiin lapsia itse valmistamaan terveellisiä välipaloja. Ehkä pitää joskus pistää pystyyn kyseinen kerho. 🙂

Vastuun jako menee mielestäni jotenkin näin: vanhemmat opettavat tietysti lapsilleen ateriarytmin ja antavat lapsilleen mahdollisuuden normaaliin, terveelliseen ruokailutottuukseen. Koulussa sitten opetetaan lautasmallit ja muut, annetaan lapsille tietämystä miksi pitää syödä näin, sekä mitkä ovat seuraukset. Eli hyvää yhteistyötä!

Olen itsekin syyllistynyt nuorena kyseiseen asiaan, mutta minusta on kamalaa että monet lapset syövät vain vähän kouluruokaa ja sitten haetaan suklaapatukka kioskilta. Eli tämän ennaltaehkäisyyn haluan itse panostaa kun olen työelämässä opettajan roolissa ja painottaa terveellisen ruuan riittävän saannin merkitystä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan kouluruuan pitäisi meinaan olla kolmasosa lapsen päivittäisestä ravinnonsaannista.

Kun syö tarpeeksi niin jaksaa harrastaa! Kuva posetunnilta Alonan kanssa

 

Nykypäivänä lapsilta vaaditaan ihan hullun paljon. Aamulla pitää nousta jo hyvin aikaisin ilman että torkuttaminen tai yleinen vetkuttelu tulisi kuuloonkaan. Jos lapsi on aamuäreä (mitä hyvin monet aikuiset saavat olla) siitä voi tulla rangaistus. Tunneilla pitää olla reipas ja aktiivinen. Kun on välitunti (eli tauko) pitää juosta ulkona ja purkaa energiaa, että jaksaa taas olla reipas ja keskittyä seuraavalla tunnilla. Koulun jälkeen reippaasti kotiin tekemään läksyjä ja siitä reippaana harrastamaan, missä taas pitää olla keskittynyt ja reipas tai joutuu jäähylle. Kun pääsee kotiin saa rajatun määrän aikaa olla puhelimella/tietokoneella tai kavereiden kanssa. Sen jälkeen iltatoimet reippaasti ja nukkumaan, mukisematta.

Tämä oli vain esimerkkinä, jokainen päivä ei tietenkään ole näin vauhdikas, mutta voi välillä oikeasti olla. Tottakai päivät eroavat toisistaan ja kaikilla perheillä on omat säännöt ja tavat. Mutta mieti itse, jaksaisitko jos et saisi tarpeeksi ravinteita? Lepo on myös yksi asia mitä lapset tekevät omasta mielestäni aivan liian vähän.

Paljon ruokaa niin jaksaa painaa! Muistakaa se, koko perhe!

– Johanna

0
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday