Ilmottaudu ystäväksi

”Vasta hiljattain tutkimus on kiinnittänyt huomiota sihen, kuinka tärkeitä ystävät ovat aikuisille.
Ystävyyssuhteet ovat aikaisempaa enemmän pohdinnan kohteena, koska elämässä on entistä enemmän murroskohtia. Perheet hajoavat ja sukulaiset asuvat entistä kauempana, jolloin yhä suuremmalle osalle ystävyyden merkitys on suurempi koko elämänkaaren ajan. Kaikki ihmiset kaipaavat ystävää. ” / Anna Rotkirch.

Oon tulevien muuttosuunnitelmien takia miettinyt viimeaikoina paljon mun ystäviä. Oon tosi sosiaalinen, ja mulla on ollut ystäviä ja kavereita paljon, mistä saan olla todellakin kiitollinen. Kaikilla ei oo edes sitä yhtä. Kuitenkin vuosien varrella osa luoduista ystävyyssuhteista hiipuu, eikä tuu enää pidettyä yhteyttä. Kaikella on tarkotuksensa, ja ne jää joiden kuuluukin jäädä. Oon perustanut perheen, muuttanut toiselle paikkakunnalle pariinkin kertaan, vaihtanut kouluja, työpaikkoja jne. Osa ystävistä on pysynyt mukana, mutta myös hyvin moni on pudonnut pois. En valita, koska noin sen kuuluukin mennä, ja oon saanut tutustua uusiin mielettömiin tyyppeihin,  joista osa varmasti jää pysyvästi mun elämään.

En koe muutoksia mitenkään negatiivisena asiana. Elämä kuljettaa, ja musta on ihana antaa elämän viedä ja ottaa vastaan sen muutokset, se on virkistävää. On ihanaa tutustua uusiin ihmisiin, vaihtaa maisemaa, työpaikkaa tai mitä vaan ja huomata miten sitä yhtäkkiä löytääkin matkansa varrelta niitä elämänsä pieniä puuttuvia palasia. Kirjottelen tosta aiheesta vielä joskus oman postauksensa, koska musta tuntuu, että mun elämässäni juuri tää on asia joka jaksaa aina puhuttaa.

Jos palaan vielä niihin ystävyyssuhteisiin, niin tiesittekö, että tutkitusti ystävyyssuhteet laskee kolesteroli- ja stressihormonitasoja? Väestöliitonkin sivuilla esimerkiks kerrotaan, kuinka ystävän ajatteleminen hankalassa tilanteessa laskee verenpainetta ja pienentää sydämen lyöntitiheyttä. Hyvät ystävyyssuhteet parantaa mielialaa ja nostaa itsetuntoa. Yksinäisyys puolestaan lyhentää elinikää ja lisää riskiä sairastua masennukseen. 

”Viidesosa suomalaisista tuntee itsensä yksinäiseksi, ainakin toisinaan. Yksinäisyys voi tuntua näkymättömyydeltä, tyhjyydeltä tai se voi ilmetä fyysisenä kipuna.”

Punainen Risti järjestää vapaaehtoista ystävätoimintaa, jota kautta sullakin on mahdollisuus lievittää yksinäisyyttä. Itsekin ilmottauduin vapaaehtoiseksi. Jos kiinnostaa, pääset tutustumaan toimintaan tästä!

Jos jotain oon oppinut, niin sen, että muistan olla ystävilleni kiitollinen, ja muistan olla läsnä. Ja muistan myös sanoa ääneen, mitä ajattelen. Mun ja Villen kihlapäivä on 14.2 eli ystävänpäivä. Tänä vuonna, ja jokaisena seuraavana tästä eteenpäin, aion pyhittää ton päivän just niille keille se on , eli ystäville.<3

Muistakaa, että kaikki omassa elämässä ja omassa itsessä tapahtuva vaikuttaa todellä herkästi siihen, millanen on muille. On siis ihan aiheellista välillä pysähtyä miettimään, minkälainen ystävä sä olet?

 

-Jonna<3

1
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday