Nauti työstäsi

Tässä sattui tulemaan puhetta aikaisemmista työpaikoista, työn teon merkityksestä ja nykyisen työn tärkeydestä.

Olen aloittanut töiden teon hyvin nuoresta. Muutin omasta tahdostani nuorena omilleni ja olen siitä asti tehnyt töitä eri aloilla. Hain ensimmäistä työpaikkaani paikasta, jossa teimme talkootöitä joukkueen kanssa. Kävelin varastolle ja pyysin kesätöitä. Minulle hieman naurahdettiin ja sanottiin, että oletpas sinä ajoissa. He pyysivät tulemaan uudestaan lähempänä kesää ja palasin. Sain näin ensimmäisen työpaikkani. Sen jälkeen hain töitä marssimalla kaupasta seuraavaan.

En tajunnut sitä nuorempana, kuinka paljon sain todellisuudessa siitä, että olen työskennellyt niin monella eri alalla. Tietenkin nuorempana tein töitä aina rahan takia, mutta nykyään tajuan, että sain niistä paljon enemmän kuin vain rahaa.

Ennen valmistumistani olen työskennellyt varastoissa, kenkäkaupassa, siivoojana, liikunnanalalla, opettajan sijaisena, tarjoilijana, tiskarina, lastenvahtina, henkilökohtaisena avustajana, kassalla ja ylipäätään kaupassa, rakennnusmiehenä, tai tänä päivänä ei ilmeisesti saa sanoa noin, joten rakennusnaisena. Nämä nyt muistan päällimmäisenä, saattaa olla, että jopa unohdan jonkun työpaikan, missä olen työskennellyt.

Se, että olen työskennellyt monella eri alalla, on näyttänyt minulle ainakin sen mistä en pidä ja mistä pidän. Sekä opettanut minua enemmän, kuin uskoisi. Niin ihmisistä, että elämästä itsestään. Suosittelen kaikille työuransa aloittaville, että kokeilevat kaikkea mahdollista.

En tarkoituksella halunnut jatkaa lukion jälkeen suoraan kouluun. Enkä valinnut ammattikoulua peruskoulun jälkeen, koska en tiennyt mitä haluan tehdä. Olin oikeastaan aivan varma, että minusta tulee poliisi.

Lapsena päätin, että minusta tulee joko poliisi, prinsessa tai rakentaja. Kun tajusin, että Suomessa ei voi olla prinsessa, niin päätin hylätä sen vaihtoehdon. Poliisikoulu jäi pisteestä kiinni, josta olen tänä päivänä enemmän kuin onnellinen. En ehkä todellisuudessa olisi viihtynyt siinä työssä. Jäljelle jäi siis rakentaja.

Työpaikalla viihtyminen on enemmän kuin tärkeää. Herään aikaisin töihin, joten minulle on tärkeää, että töihin on mukava mennä. Arvostan sitä, että voin töissä olla oma itseni ja voin nauraa vähintään kerran kunnon räkäiset naurut työkavereiden kesken. Arvostan sitä, että voin keppostella töissä, jos siltä tuntuu. Vaikka heräämiseen en tunnu tottuvan sitten millään, mutta töihin minua ei harmita lähteä, kun pääsen ylös. En oikeastaan koskaan ole ymmärtänyt sitä, että työpaikkaa haukutaan ja sanotaan, että vituttaa mennä sinne. Tietenkin joskus on huonojakin päiviä ja mielummin olisi missä tahansa muualla kuin töissä. Mutta pääasiallisesti asian pitäisi olla toisinpäin. Että nuo päivät, kun todella ärsyttää olisivat harvinaisempia.

Vietämme töissä suuren osan elämästämme, niin miksi emme pyri siihen, että töissä voi nauttia myös ajastaan?

Itse ajattelen sen niin, että jos kokisin, että minua päivittäin vituttaisi mennä töihin, niin kyllä vaihtaisin joko työpaikkaa tai alaa.

On mahdollista tehdä töitä niin, että päivistä voi nauttia ja työpaikalle on mukava mennä. Siihen tietenkin vaikuttavat se, että mitä töitä tekee ja nauttiiko työstään. Onko työ tarpeeksi haastavaa ja mielenkiintoista omiin tarpeisiin, sekä kenen kanssa töitä tekee. Onko työkaverit samalla aaltopituudella kanssasi.

Minulle on tärkeää, että työni on tarpeeksi haastavaa ja on mahdollista edetä uralla. Sekä arvostan työilmapiiriäni, työkavereitani keiden kanssa sopii naureskella. Arvostan esimiestä, kenelle voin sanoa rehellisesti asioita, sekä olla oma itseni. Arvostan työkavereita, keille voin sanoa, että nyt on liikaa hommia. Työtä ei saa ottaa liian vakavasti, eikä yöunia saa menettää töiden takia. Työt ei saa olla se aihe, joka aiheuttaa alakuloisuutta, masennusta tai uupumusta. Vaan se illan saunan kertomus kotona, että mikä nauratti työpäivän aikana eniten.

Nauttikaa työpäivistänne ja työstänne joka alalla. Vaikka joku ei pitäisi työstänne, se ei tarkoita, että sinä et voisi pitää. Älkää tuhlatko kallisarvoista aikaa, sellaiseen mikä ärsyttää joka päivä.

Mikä sinulle työstä tekee hyvän työpaikan? Mitä asioita sitä arvostat työssäsi? Oletko onnellinen työpaikastasi ja ylpeä omasta työstäsi?

-K

0

Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday