Pakolainen Miamista

Lähdimme siis viettämään ihka ensimmäistä oikeaa kesälomaani elokuun lopusta Jenkkeihin ja suuntana tietenkin Florida. Tarkoitus oli käydä katsomassa Key West, Orlando, Miami ja lopuksi kruunata matka lähtemällä syntymäpäivänäni Caribian risteilylle.

Kerkesimme kurkistamaan osan Miamista, Key Westin ja hieman Orlandoa, kunnes kaikkien seuraama Irma pääsi tuhoamaan matkamme loppupään. Yhdysvalloissa julistettiin hätätila 5 luokan hurrikaanin Irman ja sitä jahtaavan Josen takia. Hieman nauratti, koska töissä kun kunnolla rintaa pöhistellen lähdin viettämään lomaani ja kaverit kettuilivat, että sielä tulee joku megaluokan hurrikaani kuitenkin. Eli periaattessa… niitten vika, perkeleen velhot, kun manasivat!

En aijo kirjoittaa tässä tekstissä siitä miten reissu meni vaan siitä miten lähdimme ja miten koin asioita hätätilan aikana. Mutta no worries.. Kirjoitan myös varmasti paikoista joissa kävimme, vinkkejä muillekin. Kyselkää rohkeasti myös!

Olimme seuranneet Irmaa lähes seuraavasta päivästä lähtien, kun saavuimme Yhdysvaltoihin. Koska sielä tietenkin asiaa uutisoitiin erilailla ja aikasemmin, kuin täällä kotimaassamme. Kun hätätila julistettiin ja turisteja kehotettiin lähtemään Floridasta aloitimme soittelun vakuutus- ja lentoyhtiöillemme tilanteestamme.

Lentoyhtiölle soitimme 3 kertaa. Ensimmäisellä kerralla meille sanottiin vain, että juurikin he käyvät näitä tilanteita läpi ja ovat yhteydessä 12 tunnin sisällä viestillä. Toisella kerralla he ilmoittivat, että lentoamme ei ole peruttu ja se lennetään edelleen normaaliin aikaan. Sanoin heille, että ette varmasti lennä, sekä tarjouduin, että voisimme hypätä muualta koneeseen, kuten Orlandosta, eikä meille tarvisi olla sama kone edes kaikille. Tämän he torppasivat samantien. Sanoen, että voimme lentää muualta, mutta se maksaa. Kolmannella kerralla Norwegian tarjoutui siirtämään lentoa aikaisempaan tai myöhäisempään, kunhan se on Miamista. 2 paikkaa perjantain lentoon ja 2 paikkaa sunnuntain lentoon. Naurahdin heille, että me emme ole jäämässä viikonlopuksi odottelemaan Miamiin, niin että voitte perua myös ne lennot. Hurrikaanin on ennustettu tulevan viikonlopulle juurikin sinne. Tämän jälkeen en jaksanut enää vaivautua olemaan yhteydessä heihin. Lisäksi he lupasivat molemmilla soitoilla ilmoittaa 12 tunnin sisään tilanteita asiakkaillensa. Norwegian perui lopulta lentomme, juurikuin saavuimme Suomen kentälle. Eli, jos meillä ei olisi ollut varaa lähteä pois Miamista omin rahoin, lentoyhtiö olisi antanut meidän odotella viimeiseen saakka kaupungissa, kunnes voivat perua lentomme. Tällöin olisimme jääneet myös sinne myrskyn ajaksi.

Vakuutusyhtiöön olimme myös kahdesti yhteydessä. Ensimmäisellä kerralla meille sanottiin, että aihe on juurikin tapetilla, koska tälläistä tilannetta ei ole aikaisemmin ollut. Tämä oli kriisiin valmistautumista. Eikä vakuutusyhtiö voinut luvata meille, että ottakaa nyt siivet alle ja lähtekää pois sieltä. Eli lähdimme oman kustanteisesti pois tietämättä siitä auttaako vakuutuksemme ja nimenomaan “kriisiturva” meitä lähtemään kaupungista, joka on julistettu hätätilaan. Toisellakin kertaa meille sanottiin, että teette miten parhaaksi näette ja haette sitten korvauksia. Mutta meille ei voitu luvata, että vakuutus auttaisi meitä tässä tilanteessa varmasti. Lisäksi vakuutusyhtiö ilmoitti meille, että jos meille myönnetään korvauksia niin kotiinpaluu pitää alkaa 48 tunnin sisään tilanteen sattuessa ja sen pitää olla suoraan kotiin matka. Että loma paikkaa ei saa vaihtaa ja lähteä sitten muualta.

Huomasin myös, kun olin yhteydessä vakuutusyhtiöön, että Suomessa asiaa ei ole uutisoitu läheskään samanlailla kuin Yhdysvalloissa. Koska virkailija kohautti yhteen väliin vain, että eihän tuo ole edes millään tasolla varmaa, että se on sinne tulossa tai onko tuo edes vakavaa. Sehän on sielä jossain kaukana merellä. Kohautin takaisin, että eikös se merkkaa mitään että valtio on julistanut hätätilan tänne. Tämän johdosta oli pakko mennä katsomaan ihan mitä Suomessa tästä uutisoidaan. Sen jälkeen ymmärsin virkailijan lauseen, koska täällä Irmaa isompikin uutinen oli todella se kuinka koripallotähti Markkanen on antanut pusun jollekin? Voi meitä…

Lisäksi risteilymme peruuntui, mutta se meni kivuttomasti. Risteilyn järjestäjä perui itse sen ja ilmoitti korvaavansa matkan takaisin. Peukut heille tästä. Seuraavalla kerralla pääsemme ehkä risteilemään saakka.

Kuitenkin ilman vakuutuksen varmaa turvaa tai sekä epätietoisena lennostamme lähdimme miettimään ratkaisua miten lähteä pois. Päätös oli selkeä siitä, että lähdemme pois, koska seuraava lento jonka yhtiö meille tarjosi oli 22.9. Tähän eivät meidän ajat enää kärsineet… työt ja taloprojekti odottelee…

Miamista lähtevien lentojen hinnat nousivat 1000€:sta jopa 12 000€. Järkyttävää tiedän. Osta nyt sitten keskiarvoltaan 6000€ lento Suomeen tietämättä korvaako vakuutus tätä vai ei. Lähikaupunkienkin lennot nousivat myös aivan järkyttäviin hintoihin. Koska lentoyhtiöt näkivät tässä suorastaan sikamaisesti, että ihmiset ovat hädässä ja tarvitset poispääsyyn lipun. Joten miksi ihmeessä emme rahastaisi hädällä. Sairasta. Ihmiset ovat hirveitä!

Eikä vain lentojen hinnat vaan myös esimerkiksi veden ja bensan hinta nostettiin. Koska A) bensaa tarvitaan autoilla lähteviin ja B) kaikki tarvitsevat vettä, varsinkin ne ketkä aikovat jäädä kotiin ja tarvitset vettä selviääkseen, jos myrsky vie kaiken mukanaan.

Meillä oli onneksi vuokra-auto. Joten päätimme sitten yhteistuumin lähteä ajamaanyötä vasten ensimmäiseen paikkaan, josta saimme suhteellisen järkevän hintaisen lennon, jos vakuutus ei sitä korvaisikaan. Tämä tarkoitti yli 16 tunnin ajomatkaa Washingtoniin. Mutta hei, en ole ehkä ajanut Road 66, mutta ei voi joka mimmi sanoa, että olisi ajanut Road 95! Ajoimme n.1500km 3 henkeen yöllä. 1-2 tunnin pätkissä pysähtyen heti kun alkoi lopsuttaa ja vaihdoimme kuskia, joka oli saanut nukkua sen tunnin risat minkä pystyi. Jotta ennätimme lentoomme tahti sai olla aika kireä.

Lentokentällä odottelimme sen 4 tuntia, jotta pääsimme koneeseen. Lensimme WOW Airlinella, joka oli todellakin halpalentoyhtiö. Siis 5-6 tuntia lento Islantiin ja ainoa viihdyke matkalla oli uni ja oma puhelin. Laturipaikka löytyi jokaisesta penkistä, mutta kappas vain omani ei toiminut, eipä enää jaksanut yllättää se. Kun pääsimme Islantiin, jatkoimme siitä samalla lentoyhtiöllä Ruotsiin ja samalla ostimme sieltä liput valmiiksi Ruotsista Suomeen. Ruotsissa odottelimme hetken aikaa, kunnes pääsimme koneeseen ja kotiin. Yhteensä maksoi takaisin tulemisesta lennot n.700€. Lippuni Yhdysvaltoihin ja takaisin maksoivat 399€…

Matkustimme noin 33 tuntia pois Irman kynsistä, koska meidän oli pakko valita vaihtoehto, mihin on varaa, jos vakuutus ei autakaan meitä.

Tällä hetkellä odottelemme edelleen vastausta vakuutusyhtiöstä ja lentoyhtiöstä. Sekä korvauksia risteilyn lipuista.

Paljon on tullut nuoreen ikään matkustelua, joten onhan tätä ensimmäistä “epäonnistunutta” matkaa vähän odoteltukin. En vain uskonut ennen, että ulkomaan matka voisi oikeasti epäonnistua näin paljon. Toisaalta, kun tätä ajattelee eri näkökulmista niin tulihan tässäkin koettua jotain sellaista, mitä ei normaalisti täällä tulisi. Yhtä kokemusta rikkaampana ja näkemystä viisaampana. Jos mulla ei olisi ollut tätä taloa rakennettavana kotona, niin olisin jäänyt sinne ja mennyt auttamaan ihmisiä, kun hurrikaanit ovat pyhältäneet ohitse. Ja pakko myöntää, että matkaseurassakaan ei ollut valittamista.

Mutta päällimmäiset kokemukset ja tunteet tästä olivat todella pettyneet. Lähinnä olin pettynyt ihmisiin, miten kohdattiin kriisin hetki ennen sitä kriisiä. Miksi asioille ei voi tehdä jotain jo ennen kuin jotain sattuu? Miksi aina pitää odottaa, että jotain sattuu tai joku kuolee, kunnes voimme auttaa tai luvata apua? Miksi ihminen rahastaa toisen hädällä?

Yleisesti ottaen opin taas kuinka paskaa sakkia täällä maanpäällä on. Ja oikeastaan on ihan hyvä, että luonnonäiti hieman siivoilee aina vähän väliä roskia pois. 

-K

0
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday