Parisuhde rakentaessa

Ajattelin kirjoitella itselleni kaikkein läheisimmästä aiheesta juuri nyt. Sitä sanotaan, jos parisuhde kestää oman talon rakentamisen, kestää se mitä tahansa. Rehellisesti hieman nauroin tälle fraasille ennen projektin alkua. Ja sanoin jengille, että höpöhöpö… kyllä meillä kestää, tämähän on kivaa harrastuspuuhaa, jota teemme yhdessä ja vietämme yhdessä aikaa.

PERUN SANANI!

Lyödäänpäs faktat tiskiin:

1.       Parisuhteen kivoille jutuille ei ole enää aikaa. Se on historiaa ja sumuista tulevaisuutta, jos sitä tulevaisuutta on enää talon valmistuttua. Tuttu maanrakentaja sanoi, että hänen ennätystyömaa oli, kun hopeat lähti jakoon jo ennen kuin kuokka osui maahan. Huh, tästä olemme onneksi jo selvinnyt hieman pidemmälle. Väliseinät ovat kohta jo pystyssä levyjen kera. 

2.       Aikaa ei ole myös muillekaan tai muullekaan, ei ystäville, perheelle tai kissanristiäisille. Harrastusajasta väännetään kirjaimellisesti kättä. Tämän ajan puutteen huomaa myös peilistä.. Ei aikaa pitää itsestään huolta, tai lähinnä energiaa pitää huolta.

3.       Vapaa aamut, illat, viikonloput ja lomat ovat tuntematon käsite. Ehkä joku voi kertoa joskus uudestaan, että mitä ne ovat. Anyone?

4.       Puheenaiheet ovat suhteellisen suppeat ja yleisimmät niistä ovat: mitä rakennetaan tänään tai mitä laitetaan tohon? Mitä materiaaleja täytyy hommata? Paljonko meillä on rahaa?

5.       Vai rahaa? Mitä se on?

6.       Yhteistä aikaa on, mutta se kuluu työmaalla omia puuhia tehdessä. Koska molemmilla syyhyää jo se, että olisipa tämä valmis ja voisi istahtaa vain omalle sohvalle olohuoneeseen.

7.       Itse tehdessä projekti on niin henkisesti, että fyysisesti todella raskasta. Joka aiheuttaa sen, että pienistäkin asioista saadaan uskomattoman helposti riita aikaiseksi. Riittää, kun toinen sanoo “väärällä äänensävyllä.”

8.       Erilaiset ihmiset parisuhteessa, kuten meillä lähtöasetelma: minä työnjohtaja ja Samppa kirvesmies. Tämä on todellakin vahvuus ja heikkous. Erilaiset näkemykset ja tyylit paljastuvat super herkästi esiin. Ja molemmilla on niin moneen asiaan erilainen kanta ja mielipide. Sitten väännetään kättä siitä, että kumpi on parempi. Vaikka todellisuudessa, Samppa ei vain tiedä, että se on oikeasti samaa mieltä kuin minä… 

Viisaimmat lukijat on osannut yhdistää jo 1+1. Eli jos parisuhteesta puuttuu oma aika, yhteinen aika tehdä niitä kivoja asioita, ei tunneta käsitettä loma, raha, nukkuminen niin lopputulos voi olla suhteellisen mielenkiintoinen. Lisäksi erilaiset ja vahvat näkemykset siitä miten joku asia tehdään ja miksi antavat vielä lisää sopivaa twistiä parisuhteeseen.

En aio valehdella tai kierrellä. Kyllä tälläkin työmaalla käydään maailmanloppua vähän väliä. Mutta olen tullut siihen tulokseen, että se varmaan vain kuuluu tähän. Jos joku väittää, että ei riidelty ollenkaan kun ”rakennettiin omaa taloamme”, niin voi sanoa suoraan, että otitte avaimet käteen paketin ja muut rakensivat talonne, sillä välin kun hörpit kahvia terassilla.

 

Puhun nyt siis siitä, kun itse rakennetaan eikä rakennuteta, sekä budjettirakentamisesta. Eli suomennettuna siitä, että itse tehdään kaikki. Ei vain koota keittiötä ja kodinhoitohuoneen kaapistoja ja laiteta maalia seiniin. Vaan siitä, että itse tehdään tontin raivaamisesta lähtien töitä talon valmistumiseen saakka itse. Siitä, että itse valitaan materiaalit ja lasketaan koko aika mitkä sopivat budjettiin ja mitkä eivät. Siitä, miten tehdään uhrauksia oman ja yhteisen ajan ja harrastusten eteen vuodesta kahteen, jotta saadaan tämä yhteinen ”unelmatalo” valmiiksi, niin että siihen pystyy jäämään jopa asumaankin, toisin kuin ”Sadan vuoden talossa…”

Voin rehellisesti myöntää, että tämä on ollut rankin haaste parisuhdehistoriassani ja tuo kaikille tuttu lause:

”Jos parisuhde kestää oman talon rakentamisen, kestää se mitä tahansa.”

PITÄÄ TÄYSIN PAIKKANSA!

 

Tälläisessä elämäntilanteessa, jossa parisuhdetta todella koetellaan, on hyvä välillä pysähtyä hetkeksi. Unohtaa se mikä hankaloittaa parisuhdetta juuri nyt ja miettiä sitä toista. Miksi olet hänen rinnalla, miksi hän on sinun rinnalla? Miettiä ne positiiviset asiat ja miksi teette tätä yhdessä. Miksi olette ryhtyneet tähän ja onko se vieläkin sen arvoista. Jos näitä ei välillä mieti, niin vastaukset saattavat kadota unholaan, josta niitä on vaikea löytää enää. Sitä kautta parisuhteesta katoaa tunteet ja silloin on aivan varma, että kun projekti loppuu, niin jostain joudutaan luopumaan.

Nyt kun talossa alkaa näkymään valmista pintaa hissuksiin, niin en osaa kuvailla sitä onnellisuuden ja onnistumisen tunnetta. Vaikka matka on vielä todella pitkä, niin on ihana nähdä ripauksia siellä sun täällä lopputuloksesta. Se on piristävintä juuri nyt, mitä voi tapahtua elämässäni. Lainatakseni ystäväni sanoja: pienestä voi saada iloa, kun hurrasin kovaan ääneen, kuinka yläkerran sähköt on kohta vedetty ja päästään levyttämään seinät ja näen todella jo makuuhuoneet!

ONNISTUMINEN EI OLE HETKI, VAAN POLKU

Ps. jos pohdit oman talon rakentamista itse, niin lopeta hullujen ajatteleminen ja mene klikkaa itsesi oikotielle.

Pss. jos kuitenkin kiinnostuit mitä me täällä oikein rakennetaan, niin otappa instagramista seurataksesi @finnkoti

-K

0
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday