Stressiä ruokavaliosta?

Elämässäni on paljon asioita tällä hetkellä, jotka pistävät aivojani ja tunteitani kierroksille. Olen luonteeltani sellainen, joka ei osaa olla vain paikoillaan tekemättä yhtään mitään ja elää täysin stressitöntä elämää aina. Sellainen kuulostaa valitettavasti aivan liian tylsältä minulle. Minulle on sanottu, että stressi on aivan omaa vikaani. Ehkä varmasti näin onkin, mutta en osaa kuvitella, että en olisi ikinä aloittanut oman talon rakentamista, en koskaan kokisi riitoja parisuhteessa, en ottaisi riskejä töissä tai elämässäni, en koskaan perus tallaajana kärsisi rahahuolista…  Ilman riskienottoja ja päätöksiä, en kokisi, että elämälläni olisi sisältöä, joista voisin olla onnellinen myöhemmin. Ja tiedän, että riskienotot, päätökset, laaja ja tapahtumarikas elämänsisältö tuo väkisin pieniä ja isoja stressin aiheita.

En siis syytä stressistä itseäni, en koe sitä tarpeelliseksi.

Sairastan haavaista paksusuolen tulehdusta, joka reagoi aika herkästi stressiin. Vaikka en tuntisi suoraa stressiä, niin minulla saattaa olla sitä ”alitajuntaista” piilevää stressiä. Tunnistan sen yleensä siitä, että vatsani alkaa huomauttamaan asiasta.

Minulla on ollut tulehdustila päällä nyt jo toista kuukautta. Aloin listaamaan asioita, jotka saattavat mahdollisesti aiheuttaa stressiä tai ahdistusta. Yksi näistä oli niinkin yksinkertainen kuin ruokavalio. Se, että olin sitoutunut ilmoittamaan painoni, syömiseni ja jumpat kerran viikossa.

Huomasin, että stressasin sitä ilmoituspäivää. Ahdistelin sitä, että en ole koko viikkona syönyt mitään ruokavalion mukaisesti oikein, tai että entäs jos painoni onkin noussut. Enkä kerkiä liikkumaan kuin lentopallo reenit mihin olen sitoutunut, joka on paljon vähemmän kuin ennen tai mihin olen tottunut. Huomasin, että stressasin ruokavaliooni, vaikka se kuulostikin oudolta, että voiko siitä muka stressata. Sehän menee omalla painolla ja tuo vain hyviä asioita elämään. Kun päivät koostuu siitä, että herää aamulla 5 aikoihin töihin, töiden jälkeen kiirehtii omalle työmaalle kotiin ja/tai iltatreeneihin takaisin Helsinkiin, niin päivässä ei ole hirveästi ylimääräistä aikaa kokkailla muovirasioihin eväitä tai löytää sitä aikaa tehdä joka päivä 5 x ruokaa.

Olen samaa mieltä, että ruokavalio on mahtava asia, ja kannatan sitä. Aion itsekin jatkaa, heti kun tämä rakennusprojekti ja elämäni epäsäännöllisyys helpottaa. Ruokavaliossa on romaanin verran positiivisia puolia, niin enemmän ja vähemmän liikkuville ihmisille, kun se on oikein räätälöity. Varsinkin tänä päivänä, kun jengi sairastaa enemmän ja enemmän suolistosairauksia, niin kannattaa vilkuilla sinne jääkaappiin tai harkita mahdollista ruokaneuvojaa, jota kiinnostaa nimenomaan sairaudet ja haasteelliset tapaukset. Mutta suosittelen olemaan tarkkana, koska jos sairastat tai kärsit vatsavaivoista, niin ota selvää henkilöstä kuka sinua neuvoo ja ole myös itse hereillä, ettet saa mitään nettivalmennukset liukuhihna ruokavaliota näiden sairauksien kanssa, ne ovat todella henkilökohtaisia. Toisille sopii toinen, mikä ei taas välttämättä sovi toisille.

Kuitenkin, minulta tippui kivi harteilta, kun sain sanottua koutsille, että nyt TIMEOUT tai loppukin kupoli sekoaa!

Joskus stressin aiheet voivat olla hyvinkin pieniä, yksinkertaisia ja lähellä. Mutta jos niitä ei löydä ja osaa karsia oikealla hetkellä, niin seuraukset voivat olla hyvinkin suuria ja merkityksellisiä.

 

Tuntuuko, että rintaa puristaa? Pienetkin asiat tuntuvat valtavilta ja vaikeilta toteuttaa? Joku ahdistaa..? Syy voi olla stressi

1.Listaa asiat, joita teet nyt elämässäsi.

2.Mieti, onko joku asioita sellainen mitä varmasti haluat tehdä, mutta aikasi ja resurssisi ei nyt vain riitä sille. Muista, että joskus kyseessä voi olla ihan pienikin asia.  Aina ei tarvitse olla “supermies.”

3.Karsi se, ainakin väliaikaisesti. Jos et pysty karsimaan sitä, niin pidä breikki. Lähde vaikka viikonloppu reissulle kylpylään tai vaikka Eurooppaan kaupunkilomalle pariksi päiväksi.

 

STRESSITÖNTÄ VIIKONALKUA KAIKILLE!

 

-K

0
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday