Taloprojekti vol 4. Suunnitelmien aloittaminen ja suunnittelijat

 No nyt on pyörähtänyt aikaa tästä! Syy yksinkertainen, ei vain ole ollut aikaa. Kaikki ylimääräinen aika on mennyt papereiden ja suunnitelmien tekemiseen. Tapahtunutkin on jo paljon, joten kirjoittaisin kirjan, jos avaisin tästä sana-arkkuni kokonaan. Joten jaadaan hieman osiin. Nyt siis vuorossa suunnittelusta ja suunnittelijoiden valinnasta.

Mikä unelma, OMA KOTI! Onhan se ihana ajatus omasta kodista, jonka saa suunnitella IHAN KOKONAAN itse, vai saako sittenkään… Alla muutama fakta typistettynä oman kodin suunnittelusta.

Ennen itse rakentamista pitää hoitaa sellainen kirjan kokoinen nippu paperiasioita. Itse aloitin tämän jo viime vuonna suunnitelmaratkaisua varten, josta pääset lukemaan täältä. Tämän jälkeen hyökkäsimme suoraan suunnitelmien kimppuun. Harva meistä on samanaikaisesti arkkitehti, rakennesuunnittelija, LVI suunnittelija, sähkösuunnittelija, valaistussuunnittelija, maaperätutkija, sisustussuunnittelija, lupien myöntäjä, valvoja, vastaava mestari, KVV-IV työnjohtaja, sähköurakoitsija, LVI-urakoitsija jne. Tai edes yksi näistä.

Tarkoitan tällä tätä, että oman kodin rakentamiseen tarvitaan niin montaa eri tahoa ympäriltä, että jo pelkästään näiden löytämiseen menee aikaa. Hekin ovat vain ihmisiä, joten olisi tärkeää myös, että luonteet ja ajatuksetkin kohtaisivat edes hyppysellisen verran. Ja jos sinulla ei ole yhtään ammattisuhteita ympärilläsi, menee vielä hyvän suunnittelijan etsimiseen, jonka luonne ja ajatuksetkin vielä kohtaisivat, aikaa myös heidän kilpailuttamiseen. Suunnittelijoissakin voi olla suuriakin hintaeroja, jotka näkyvät loppu budjetissa.

Emme me välttämättä tarvitse sisustus- tai valaistussuunnittelijaa, mutta oikeastaan loppuja ARK, RAK ja LVIS suunnittelijoita tarvitsemme. Tämän lisäksi työmaalle pitää olla myös ammattilaisia ympärille, jotka tekevät luvanvaraisia LVIS töitä ja sen muun eli talon rakentamisen, jos itsellä se vasara hirveästi ei ole ollut kätösissä, sekä hoitavat valvomisen, katselmukset ja muut tarkastukset. Ymmärrän hyvin, miksi monet valitsevat pakettitalo ratkaisun, jossa kaikki tämä ulkoistetaan ja itse voidaan nautiskella aamukahvista terassilla katsellessa kun pytinki nousee. Ja vaikka kuinka ”osaisimme rakentaa”, ”emmekä me tarvitsisi mitään suunnitelmia, sen ku tekee” niin valitettavasti kunta ja lupa tarvitsee nuo suunnitelmat. Ja ennen suunnitelmia ja lupaa, ei ole asiaa rakentaa.

Kuitenkin jos oman kodin rakentamiseen houkuttaa lähteä iha itse niin alla muutamia asioita, joita kannattaa lähteä miettimään ajoissa.

Ihan ensimmäisenä olisi hyvä suunnitella koti itse. Mitä sinne haluaa, monta huonetta, mitä huoneita, minkä kokoisen talon, minkä kokoisia ja muotoisia tiloja. Kannattaa harkita pientä kuvakollaasia asioita, joita haluaa, niin pieniä ja isoja. Sen lisäksi, että miettii mitä haluaa, kannattaa miettiä mitä tarvitsee ja mitä kannattaa tehdä. Monet hienot ratkaisut paljastuvat usein suhteellisen kalliiksi ja epäkäytännöllisiksi. Sitten yksi parhaista neuvoista, jonka minä sain, kun suunnittelin kotiamme: mieti ratkaisuja, jotka jaksat siivota. Ne pöydät ja sohva valinnatkin ovat todella tärkeitä tässä vaiheessa. Eli mitä pikemmin tietää sisustussuunnitelmaa, sitä enemmän se auttaa muissa suunnitelmissa. Kuten esimerkiksi sähkösuunnitelmassa. Tarvitseeko joku tietty oma unelma sisustusratkaisu juuri siihen kohtaan pistorasioita tai erikoisvaloa.

Arkkitehti olisi hyvä löytää ensimmäisenä, koska kaikki muut suunnitelmat lähtevät siitä, miltä sen talon halutaan näyttävän sisältä, että ulkoa. Suuri työ on sitten vain päättää mitä sitä haluaa tai mihin rahat riittävät. Vaihtoehtoja on enemmän, kuin kukaan osaa edes kuvailla. Kuten haluatko puu, tiili vai betonitalon? Paikallarakennetun vai elementeistä? 1, 1,5 vai 2 kerrosta? Pulpetti vai harjakatto? Erkkereitä vai ei? Terasseja, parvekkeita? Oletko kaava- vai haja-asutusalueella? Nämä merkkaavat siihen mitä saat rakentaa. Yllä vain muutama esimerkki siis, mitä pitää ja voi valita.

Hyvä arkkitehti katsoo ja kunnioittaa ideoitasi, mutta palauttaa nopeasti maan pinnalle. Kertoo mitä ne suunnitelmat todellisuudessa maksavat rahassa ja laittaa ajattelemaan vaihtoehtoja uudestaan. Hyvä arkkitehti myös auttaa ratkaisuvalinnoissa, mutta hyväksyy ne mitä ”on vain saatava.”

Hyvä esimerkki meillä maanpinnalle palauttamisessa oli se, kun halusimme autotallin päälle parveketerassin, joka olisi ollut koko autotallin mitan. Sitten palattiin todellisuuteen, kyseinen ratkaisu olisi maksanut +18 000€ elementtien päälle, joten päädyimme ratkaisuun, että nääh, emme me sitä tarvitse niin pahasti. Tai esimerkiksi talossa, vaikka erkkerit ja moni kulmikkaat talot ja katot näyttävät upeilta, niin ne vaativat jo aika paljon kahisevaa, että niitä viitsii rakentaa.

Yleensä, jo heti ensimmäisten luonnosten näkemisen jälkeen herää, jo uusia ideoita ja ymmärrystä, kun näkee asiat paperilla, että enhän mä nyt ehkä näin tätä tee. ARK suunnitelmia voidaan pyörittää ja usein pyöritetään vielä useaan kertaan ympäri, koska uusia ideoita syntyy ja järki alkaa palautumaan kuvioihin sieltä pilvilinnoista. Tähän pyörähtää yllättävän paljon aikaa, joten varaa sitä mieluimmin kuukausi kaksi enemmän, kuin liian vähän. Vältyt näin hutilointi ratkaisuilta.

Kuitenkin kun ARK kuvat alkavat olla lukkoon lyötyjä, voi aloittaa rakennesuunnittelun ja LVIS eli lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähkösuunnittelun). Meillä arkkitehti ja rakennesuunnittelija olivat sama henkilö, joten se helpotti hieman jo arkkitehti vaiheessa, koska hän osasi sanoa jos joku ratkaisu on hankala toteuttaa tai suunnitella tai kallis. Sähkö ja LVI suunnittelijat olivat sitten erikseen.

Sähkösuunnitelmaa varten, pitäisi tietää asioita, kuten esimerkiksi minkä kokoinen SPK eli sähköpääkeskus ja liittymä on tai on tulossa? Meidän sähköliittymästä pääset lukemaan Taloprojekti vol.3. Onko antenni vai kaapeli alue, sähköliitostietoja, valaisimien paikkoja ja millaisia valaisimia, mitä kodinkoneita ja mihin ne sijoitetaan.  Nämäkin riippuvat hieman, että tuleeko talo pitkästä tavarasta eli paikalla rakennettuna vai elementeistä. Koska, jos se tulee elementeistä tulee sähköputkitukset jo sisälle valmiiksi.

LVI suunnittelijaa varten olisi hyvä tietää minne niitä lavuaareja, pönttöjä, suihkuja haluaa. Tai esimerkiksi liitytäänkö kunnan vesi- ja viemäriliittymään? Vai onko oma kaivo? Tällöin vesi tulisi tutkia onko se käytettävää vettä. Entä jos ei liitytä tai ole mahdollista liittyä viemäriverkostoon. Mihinkä jätevedet sitten kulkee? Ratkaisuja on näihin useita, kuten umpisäiliö, imeytyskenttä, panostamo jne. Mutta suunnittelija kyllä pommittaa kysymyksillä, joita saa sitten selvitellä ja nimenomaan päättää. Tässä kohtaa tulee taas miettiä järkevyyttä, käytännöllisyyttä ja rahaa.

Suunnittelijoiden lisäksi tulee valita jo ajoissa, mikä lämmitysmuoto taloon tulee. Maalämpö, kaukolämpö, hybridilämmitys muodot, eli yhdistelmät, puu, öljy, ilma, aurinko…? Tähänkin vaihtoehtoja on lukemattomia. Koska tämäkin tieto vaikuttaa suunnitelmiin. Itse valitsimme maalämmön, siitä myöhemmin lisää.

Käytä aikaa suunnittelijoiden valintaan, juttele heidän kanssaan ajatuksista ja kuullostele oletteko samalla aaltopituudella Joskus se heti ensimmäinen saattaa olla se lottovoitto, mutta ei kannata kiireessä hutiloida ja valita vain jotain suunnittelijaa. Myöhemmin se kostaantuu, jos asiat eivät toimikkaan.

Mökkisuunnitelma

Mökkisuunnitelma

Muistakaa rakentajat ja rakentamisesta unelmoivat. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kuten meidän hieno mökkisuunnitelma osoittaa sen!

-K

0
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday