Taloprojekti vol.2 Suunnitelmatarveratkaisu

Meidän tontillamme oli vapaa-ajan rakennus ilman mitään sähkö- ja vesiliittymiä. Saadaksemme varmuuden siitä, että saamme rakentaa sitä mitä haluamme juuri tälle tontille, tuli meidän saada hyväksytty suunnitelmatarveratkaisu, ennen kauppojen loppuun viemistä.

Mikä ihmeen suunnitelmatarveratkaisu paketti? Mitä se pitää sitten sisällään?

Jos tontti on asemakaavoitetun alueen ulkopuolella saattaa se tarvita suunnitelmatarveratkaisun hakemista ja hyväksymistä, saadakseen rakennusluvan. Paketti tuli hakea Nurmijärven kunnan virastosta rakentamisen ja asumisen puolelta. Paketti pitää sisällään

-          läjän karttoja tontista, joihin tulee merkata rakennuksen/rakennuksien sijainti

-          suunnitelmatarveratkaisu hakemuksen, jossa kysellään tulevan rakennuksen tietoja/suunnitelmia

-          Naapureiden kuulemisen paprut

Noi tuli täytellä ja palauttaa virastolle takaisin. Hakiessa tuon paketin joutui maksamaan n.70€. Ja saadessaan hyväksytyn paketin kouraansa piti maksaa 470€! Kyllä luit oikein, 470€, omg…

Teimme pohjatutkimuksen, jossa maaperä todettiin suurimmaksi osin moreenipohjaiseksi, eli bueno meille. Sekä ei pohjavesi aluetta. Liitimme pohjatutkimus tulokset suunnitelmatarveratkaisuun, sillä sitä tullaan kuitenkin tarvitsemaan viimeistään rakennuslupaa hakiessa.

Teimme naapureiden kuulemiset itse, koska niin päin se oli ilmaista. Saimme suunnitelmatarveratkaisu paketissa naapureiden nimet tietoon, joten 020202 kautta vaan yhteystietoja esille. Puhelinsoitot naapureille ja sovittiin yhdelle päivälle kaikkien kanssa tapaamiset, niin pääsimme itse kertomaan mitä teemme ja hieman näyttämään naamaamme tuleville naapureille myös. Jos virasto olisi tehnyt tämän niin muistaakseni se maksoi n.100-150€ ja he olisivat lähettäneet laput vain naapureillemme allekirjoitettavaksi.

Lisäksi pakettiin tuli toimittaa myös asemakaava oikeassa mittakaavassa.

Koko settiin meni muistaakseni noin 4kk aikaa. Nurmijärven virasto pitää kerran kuukaudessa kokouksen, jossa he käsittelevät näitä asioita ja he lyövät käsiteltävät asiat n.1-1,5 viikkoa umpeen mitä kokouksessa käsitellään. Jos pakettia ei ehdi palauttamaan ennen tuota päivää kun esityslista menee umpeen, venyy käsittely suoraan kuukaudella eteenpäin. Tämän lisäksi, kun asia on käsitelty menee siinä noin 1-1,5 viikkoa ennen kuin suunnitelmatarveratkaisun saa itselleen käsiinsä, ja tietenkin lunnaita vastaan. Lisäksi hyväksymispäivästä lähtien on 30 päivän valitusoikeus. Joten virallisesti päätös astuu voimaan vasta silloin.

Tämän jälkeen pystyimme tekemään vasta virallisen kaupan. Sovittiin meidän pankkiin treffit myyjän ja välittäjän kanssa. Rahat siirrettiin samantien ja pankista lähti uudet omistajat suurien suunnitelmien kanssa!

Suunnitelmatarvepaketin muistilista:

- Hae tonttisi kunnalta paketti ja varaudu, että kaikki todellakin sitten maksaa

- Täytä kaikki kohdat huolella ja tee ne kuten ohjeissa sanotaan, ettei tule yllätyksenä bumerangi postia

- Selvitä milloin pitää viimeistään palauttaa, jos on esim. määräaikoja kaupanteossa tai muussa vastaavassa. Varaudu, että päätökset kestävät

- Säilytä kaikki, koska näitä tarvitaan myöhemmin rakennuslupaan.

-K