Taloprojekti vol.3 tonttikaupat ja sähköt

Kun suunnitelmatarveratkaisu on hyväksytty, niin pystyimme suorittamaan lopullisen tonttikaupan.

Tonttikaupat sovittiin meidän pankkiimme Nordeaan. Kaupanteossa oli mukana meidän ja myyjän lisäksi välittäjä, kaupan todistaja, jolle tuli maksaa 60€ siitä että hän oli vain mukana... sekä pankin edustaja.

Kun kaupanteko oli tehty tuli suorittaa varainsiirtovero. Tähän en ollut varautunut omalta osaltani, koska kyseessä oli minun ensi kiinteistön/asunnon osto.  Sampan tuli se maksaa ja siihen varauduimmekin. Mutta verottajan mukaan kiinteistön ostosta tulee maksaa varainsiirtovero, vaikka se olisikin ensimmäinen. Tämän voi hakea sitten takaisin, kun talo on pystyssä ja asuttava. Eli sen saa palautuksina takaisin, kun kiinteistössä on ENSI asunto, ei kiinteistö. Joten kun ostaa ensi tontin, niin tulee varainsiirtovero maksaa.

Pankki hoiti maanmittauslaitoksen kanssa lainhuudatuksen loppuun, kun varainsiirtoverot oli maksettu.

Tämän jälkeen saimme virallisesti tehdä tontilla mitä haluamme. Paitsi rakentaa taloamme, koska siihen tarvitsemme vielä rakennusluvan ja rakennuslupaan suunnitelmat, sekä pari muuta hassua paperia.

Kun tontti oli virallisesti meidän, saimme kuitenkin tuoda sähköt tontille. Koska halusimme ne mahdollisimman pian. Sähköjen tuominen tuli sopia Nurmijärven sähkön kanssa. Heidän kanssaan tuli tehdä sopimus sen jälkeen, kun tiesimme, minkä kokoisen liittymän haluamme tontille. Pohdimme pitkään 25A ja 35A väliltä. Päädyimme loppujen lopuksi 35A liittymään. Liittymä oli n.800€ kalliimpi, mutta liittymän suurentaminen olisi ollut hankalampaa jälkikäteen. Kuitenkin tontti on aika suuri kokoinen, jos haluamme sitä jotenkin valaista ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulemme itse nikkaroimaan jne. Joten varauduimme isompaan, vaikka pienempikin liittymä normaaliin omakotitaloon riittäisi käytön ja kulutuksen kannalta.

Kun liittymäsopimus oli tehty, tuli päättää mistä hommaamme keskuksen ja niiden asentamisen. Vertailimme muutamaa toimittajaa ja hintaerot olivat aika suurehkojakin. Yksi vaihtoehto olisi ollut ostaa  koko paketti suoraan Nurmijärven Sähköltä, kun taas toinen vaihtoehto olisi ollut tilata sähkökeskus itse ja asennus siihen erikseen sähkäriltä ja Nurmijärveltä vain liittymän tuominen tontille. Päädyimme kuitenkin siihen, että otimme Nurmijärven Sähköltä liittymän tuomisen tontille ja keskuksen ja asennuksen yhdessä sähköurakoitsijalta. Sähkökeskus on kuitenkin lopullinen, joka tullaan kiinnittämään talon seinään, ja sähköt ja keskukset eivät ole ihan pääalaamme, joten päätimme luottaa viisaampiin ja alansa osaaviin.

Ennen liittymän tuomista tontillemme meidän tuli tehdä väliaikainen paikka s-keskukselle, eli väliaikainen seinä. Tähän meidän tuli kiinnittää sähkökeskus ja tehdä lukollinen kaappi ylimääräiselle kaapelille.

Liittymä tuotiin valotolpasta toiselta puolelta tietä tontillemme poraamalla tien ali. Kaapelia jätettiin n.30m ylimääräistä. Tästä ilmoitettiin meille, että hei, kaapeli on nyt tontilla ja se pitää saada maanpinnalta pois tai se pitää poistaa. Joten ei muuta kuin kaivinkone laulamaan. Kaapeli oli tuotu vielä väärälle puolelle tietä, joten jouduimme kaivamaan 70cm syvän kaivannon kaapelille.

Onneksi tontillemme tulee vain yksi tie ja ei meillä järki paljon päätä pakottanut, koska päätimme kaivaa kaivannon tämän tien yli ja tietenkin omat automme olivat molemmat tontilla. Siinä oli sitten muutama vaihtoehto mitä tehdä. A) Täyttää monttu renkaiden kohdalta ja ajaa yli ja vaihtoehto B) heittää jotkut lankut ja ajaa niitä pitkin. Noh itse olisin tarttunut vaihtoehto A:han, mutta Samppa halusi B:n… Siinä sitten hikoiltiin kun Samppa heitti jotkut pienet laudan käppänät siihen ja lähti ajamaan. Mun piti katsoa, että renkaat osuvat niihin lautoihin ja huudella että oikeelle-vasemmalle. Hieman tuo mun autoni tipahti kuoppaan, kun se lauta luiskahti alta, mutta luojankiitos Samppa ajoi ja pääsi pois. Mä olisin jäänyt kyllä siihen kuoppaan. Onneksi saatiin autot pois, suhteellisin pienillä vahingoilla.

Kun kaikki kaapeli, kaivanto, väliaikainen seinä ja s-keskus, sekä ylimääräisen kaapelin suojakaappi oli paikalla, pystyi asentaja tulemaan kytkemään sähköt, jonka jälkeen Nurmijärven Sähkö pystyi yhdistämään ne. Kaiken tämän jälkeen saimme sähköt vihdoin tontille ja saimme alkaa sumplimaan mitä seuraavaksi.

Koko sähköjen saaminen tontille kesti noin 3kk siitä kun kysyimme niitä ensimmäisen kerran. Noin pitkään aikaan syynä oli tontin omistaminen. Tontin oston jälkeen 2-3 viikkoa, että sähköt olivat meillä.

Rakentamisprojekti on aivan alkutekijöissä. Seuraavaksi tulee tehdä suunnitelmat ja lähteä hakemaan rakennuslupaa. Tämä vaihe voikin sitten kestää seuraavan tovin. Onneksi pintoja ei tarvitse vielä päättää lopullisesti.

-K