Palomies ei saa olla enään palomies?

Luin Aamulehden kirjoituksen – aamulehti ottaa käyttöön sukupuolineutraalit tittelit.

Palokunnassa työskentelevänä, tosin en palomiehenä vaan ensihoitajana, sai kirjoitus miettimään asiaa ja herätti kahvipöytäkeskustelua. Häiritseekö se todella ja ketä, että naispuolista henkilöä joka työskentelee alalla, jossa on nimikkeitä mies-päätteellä kutsutaan myös niin?

Naiset eivät ennenvanhaan tehneet töitä, vaan hoitivat kotona lapsia ja kotitaloutta. Mies-päätteiset nimikkeet ovat muodostuneet historiassa, kun ammateissa ja töissä ylipäätään on toiminut vain miehiä. Nimikkeillä ei vähätellä naisten kyneneväisyyttä ammattiin nykypäivänä millään tavalla.
Mietin tässä vain, jos itse olisinkin “ensimies” ensihoitajan sijasta, suurimmalta osin miessukupuolisten työkavereideni kanssa, ei se saisi tuntemaan itseäni epätasa-arvoiseksi.
Niinkuin tiedetään jokainen nainen voi hakea palo-tai lakimieheksi ja pääsee opiskelemaan jos täyttää vaatimukset, tämä on tasa-arvoa ja hienoa nykypäivänä. Oikeastaan Suomessa tämä ollut itsestäänselvyys pidemmän aikaa.

Itse katselen asiaa fyysisen työn alalta. Naisia ei hyvin raskaissa fyysisissä ammateissa nähdä samassa määrin kuin miehiä. Nykyään kuitenkin harrastetaan mm. urheilulajeja eritavalla kuin ennenvanhaan, jotka mahdollistavat naisten pärjäämisen näissä fyysisesti vaativassa ammateissa. Uskon että on ollut, nyt on ja tulee olemaan näitä fyysisiä aloja, joissa miessukupuoli “hallitsee” juuri työn fyysisyyden vuoksi.

Huomiona vain… Ei sukupuolineutraali nimike poista todellisuutta näistä aloista ja siitä, että niitä tulee olemaan.

xo Mia

1
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday