Viikon ruokavinkki: tomaattinen bolognese f. kukkakaali

Viikon ruokavinkki

Tämän viikon ruokavinkki on gluteeniton ja vähäkalorinen. Lisäksi se sisältää runsaasti kasviksia. Halutessaan viikon ruokavinkin voi tuunata myös hiilihydraattipitoiseksi pasta-bologneseksi.

Kukkakaali on monipuolinen kaalin sukulainen. Se sisältää paljon kuituja ja monipuolisesti esimerkiksi B-ryhmän vitaamineja. Kukkakaalista saa myös C-, K- ja E-vitamiineja ja elimistölle tärkeitä mineraaleja: magnesiumia, kalsiumia ja mangaaneja.  Kukkakaalin kerrotaan myös suojaavan syövältä sekä alzheimerintaudilta! Kukkakaali taipuu vaikkapa pizzapohjaan tai muusiksi, mutta on hyvää myös sellaisenaan – vaikka raakanakin. Painoaan tarkkailevan kannattaa suosia kukkakaalia, sillä se täyttää kuitujensa ansiosta vatsaa tehokkaasti antamatta silti liikoja extra-kaloreita.

Koska tammikuu – ja koska terveyshöyrähdys – tehdään tällä viikolla kevytversio perinteisestä jauhelihakastikkeesta ja höysteeksi tyrkätään kevyesti kypsytettyä kukkakaalia.

Tomaattinen bolognese f. kukkakaali

TARVITSET:

400g (luomu) naudanjauhelihaa

1rkl luomuvoita tai paistamisen kestävää öljyä

1 iso sipuli (tai pari pientä)

2 tomaattia

1prk (luomu) tomaattimurskaa, johon ei ole lisätty mitään mausteita tai esim. sokeria eli AITOA tomaattimurskaa

1tl suolaa

1tl valkosipulijauhetta TAI 3 valkosipulin kynttä murskattuna

1tl välimeren yrtti -maustesekoitusta

muutama basilikan oksa

1 keskikokoinen kukkakaali

TEE NÄIN:

Anna jauhelihan lämmetä huoneenlämmössä noin 3omin, ettei siitä irtoaisi paistaessa niin runsaasti kudosnestettä (jauheliha kuivuu)

Pilko sipuli ja tomaatit (ja valkosipuli)

Lisää rasva pannulle ja kuulota miedolla lämmöllä sipuli (ja valkosipuli)

Lisää aika pian tähän myös tomaatin palat ja mausteet

Lisää joukkoon jauheliha ja paista, kunnes jauheliha on kypsä

Kiehauta noin 0,5 l vettä kattilassa ja pilko sillä välin kukkakaali nupuiksi. Lisää kukkakaali kiehuvaan veteen ja halutessasi lisää hieman suolaa keitinveteen. Jos sinulla on höyrytyskattila, tee kukkakaali siinä.

Kukkakaali on parasta hieman rapsakkana, joten kokeile säännöllisesti haarukalla kypsyyttä. Keittoaika on noin 3-5min.

Kukkakaalin kypsyessä lisää kypsän jauhelihan joukkoon tomaattimurska (n.400g), pienennä lämpö esim kakkoselle ja laita kansi päälle

Valuta kukkakaali

Jos haluat, voit muussata kukkakaalin sauvasekoittimella ja laimentaa sopivaksi omalla keitinvedellään. Tämä ei ole pakollista

Lisää lautaselle kukkakaalia ja päälle kastiketta

Koristele basilikalla

 

 

 

Jos kukkakaali tökkii tai kaipaat enemmän hiilihydraatteja, voit tarjoilla kastikkeen myös vaikkapa spagetin kanssa ja syödä sen haluamiesi vihannesten kera

<3: Tanja

1
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday