Ongelmia nukahtamisessa tai nukkumisessa?

Pystyn allekirjoittamaan äsköisen lauseen täysin toinen käsi sydämellä. Unen laatu ja merkitys muuttuu meillä vuosien varrella. Vaikka ennen pienempi määrä riitti, se ei ehkä enää riitä tänään.

Voisiko heikot yöunet olla syy ongelmiisi? Älä aliarvioi unen merkitystä!

Muistan kyllä ajan, kun unen määrällä ei ollut mitään väliä. Pystyi menemään aamusta seuraavaan aamuun helposti. Hieman kun ummisti silmiään tunniksi tai pariksi niin johan se riitti, taas oli valmis menemään eikä tuntunut missään! Vähän kahvia ja pari kaljaa niin johan elämä taas kulkee raiteillaan. Mihin sitä unta tarvii, nukutaan sitten haudassa, eikö?!

Verraten sitten nykyiseen. Tarvitsen ehdottomasti vähintään 8 tuntia unta tai olen täysi zombi herätessäni. Valitettavan usein uneni jäävät kuitenkin noin 6 tuntiin. Syitä on monia. Päivä venyi, hirveästi tehtävää, kiire painaa päälle, ei tullut uni, jäin kiinni sarjaan/elokuvaan, mitä ei malttanut lopettaa… jne.

Hyvät yöunet toimivat meidän latureina seuraavaan päivään. Yleensä jos mittari on jäänyt vajaaksi se näkyy seuraavana päivänä. Ihan samalailla kuin työkalutkin. Eivät nekään jaksa kauaa käydä, jos akku on vain puoliväliin ladattu. Uni siis todella toimii meidän akkujen lataajana.

UNET VAIKUTTAVAT MIELIALAAMME

Heikkojen yöunien jälkeen jo pelkästään sängystä nouseminen on vaivalloista ja ahdistavaa. Pää tekisi mieli painaa syvemmälle tyynyyn ja heittää peitto peittämään viimeinenkin hiuskarva. Herätyskello suorastaan vituttaa ja tekisi mieli heittää se puhelin/kello päin seinää. Väsyneenä muutumme helpoksi äkkipikaisiksi, ärtyisiksi tai esimerkiksi aneemisiksi. Tämäkin on hyvin henkilökohtaista, miten kroppamme ja aivomme reagoivat vähäisiin yöuniin. Itse muutun kiukkuiseksi ja täysi zombiksi, sekä keskittymiseni ei toimi ollenkaan. Tämän lisäksi alan herkästi stressaamaan aivan turhaan asioista.

Kun taas hyvien yöunien jälkeen herääminen tuntuu helpota, itse herään jopa ennen kellon soimista, kun patterini ovat latautuneet täysin täyteen. Kunnon yöunien jälkeen olen pirteä ja iloinen. Keskittyminen toimii heti aamusta. On mukava aloittaa päivä ja sen haasteet ja olo tuntuu voimakkaalta. Pienet vastoinkäymiset eivät tunnu oikein missään ja ratkaisut löytyvät helposti.

Jokainen pystyy itse vaikuttamaan oman unensa määrään ja laatuun monillakin tavoilla. Sillä ei ole mitään merkitystä pitääkö sinun herätä 5 vai 9ltä, vaan sillä monelta menet nukkumaan, jotta saat sen tarpeellisen unen määrän.

On tärkeää katsoa myös, että vuoteesi on sinulle sopiva. Ei liian kova tai liian pehmeä. Ymmärrän kyllä, että monet nukkuvat siinä sängyssä minkä ovat halvalla tai jopa ilmaiseksi saaneet. Mutta, jos johonkin kannattaa säästää niin hyvään patjaan sängyssä. Tämän lisäksi myös sopivan kokoinen ja vahvuinen tyyny, niin että et ole nukkunut väärässä asennossa ja kärsit niskakivuista joka aamu. Oudot lihaskivut voivat johtua siis omasta sängystäsi tai liian korkeasta/kovasta tyynystä, tai huonosta sängystä.

Sopivalla lämpötilalla pystyt vaikuttamaan myös unen laatuun. Ennen nukuin itse mielummin mahdollisimman lämpöisessä, mutta nykyään olen huomannut että nukun paljon sikeämmin ja paremmin hieman viileässä ilmassa, mutta kuitenkin lämpöisen peiton alla.

NYKYÄÄN YKSI SUURIN SYY HEIKKOIHIN YÖUNIIN JA ITSE NUKAHTAMISEEN ON

ruudun tuijottaminen; puhelin, tietokone, tabletti tai telkka. Näiden tuijottamisella on heikentävä vaikutus unen saamiseen ja sen laatuun. Ihmisen sisäinen kello on yksinkertainen, päivällä on valoisaa ja tarkoitus olla hereillä ja illalla/yöllä pimeää, tarkoitus nukkua. Valon hämärtyminen viestii keholle melatoniinin tuotannon alkamisen, toisinsanoen uni-/pimeähormoonin, joka valmistaa ihmistä uneen. Sininen valo, kuten Facebookissa on muistuttaa auringonvaloa, joka heikentää melatoniinin kehitystä. Tämä tarkoittaa, sitä että unen saaminen heikkenee. Iltainen ruudun tuijottaminen voi aiheuttaa myös heikon unen laadun, vaikka unitunteja olisi tarpeeksi. Lue siis ennemmin vaikka lehtiä tai tylsiä kirjoja ennen unta. Tylsä siksi, koska pahimmat lukutoukat jäävät koukkuun myös kirjoihin kuten tv sarjoihin ja sitten sitä huomataan lukevan vielä 2 tunnin päästä. Vielä parempi olisi käydä ulkona pienellä happihyppelyllä.

Urheilijoille, laihduttajille tai ihan vain elämäntapa muuttajille unen merkitys on valtava. Monesti syödään oikein ja liikutaan, mutta joku tökkii kehityksessä. Usein se on unen määrä ja laatu. Nukutaan liian vähän tai huonosti. Kehitys tyssää. Kokeile tarkkailla untasi, että nukut oikeasti tarpeeksi ja nukut myös hyvin.

LAADUKKAILLA UNILLA ON TERVEYDELLISIÄ VAIKUTUKSIA,

niin henkisiä kuin fyysisiä. Unien aikana ihminen käsittelee asioita ja tunteita. Sanonta ”nuku yön yli ja mietitään sitten…” pitää paikkansa. Jos stressaavat asiat valvottavat, kirjoita ne vaikka ylös paperille, etteivät ne vello päässäsi kuin hurrikaani. Heikoilla unilla on suora yhteys stressiin ja stressi on yleensä alkulähde useille fyysisille sairauksille.

 VINKKEJÄ KOHTI HYVIÄ YÖUNIA:

  1. Pyri tasaiseen unirytmiin päivittäin. Mene nukkumaan suht samoihin aikoihin +/- tunti. Varmista, että saat tarpeeksi, mieluiten vähintään 8 tuntia unta. Eli jos olet päivätöissä ja menet aamu 6 töihin, pyri menemään nukkumaan viimeistään 21-21.30. Riippuen aamutoimiesi ajallisesta kulutuksesta.
  2. Tarkastele onko vuoteesi sopiva sinulle. Sekä myös tyyny, peitto ja lakanat. Ei liian kovia, korkeita, paksuja, pehmeitä, huonosti hengittäviä.
  3. Lämpötilan tulisi olla sopiva, ei liian kylmä eikä myöskään liian kuuma. Ilman laadullakin voi olla merkitystä, kuten tunkkainen tai kuiva ilma.
  4. Jos melu häiritsee, harkitse korvatulppia.
  5. ÄLÄ tuijota vähintään 30-60minuuttiin kirkkaita ruutuja. Puhelin, tabletti, televisio, tietokone. Käytä aikasi mielummin vaikka kumppanisi kanssa jutteluun päivän tapahtumista, kirjan/lehtien lukemiseen tai iltavenyttelyyn rauhallisen musiikin tahdissa. Tällöin saat myös hetken rauhallisen hetken päivääsi. Sinun ei tarvitse olla koko aika tavoitettavissa ja näet ne viestit ja Fb päivitykset myös aamullakin.
  6. Yritä käsitellä stressaavat tekijät pois alta ennen nukkumaan menoa. Kirjoita (siirrä) ne ylös vaikka paperille josta ne on helppo käsitellä seuraavana päivänä hyvin levänneenä.
  7. Jos Suomen muutaman kuukauden valoisuus häiritsee unen saamista, hommaa pimennysverhot vaikka Torista. Jos et raaski ostaa niitä muutaman kuukauden takia niin heitä vaikka paksumpi lakana tai päiväpeitto ikkunan eteen, jotta saat unen hyvin.
  8. Yritä olla nukkumatta ”pitkiä muutamien tuntien päiväunia” siellä sun täällä pitkin päivää. Lyhyt 15min torkahdus auttaa monesti. Mutta pyri pitämään se oikea unirytmi.
  9. Opettele rakastamaan sitä levännyttä hyvänolon tunnetta hyvin nukutun yön jälkeen. Yleensä ihminen pyrkii tavoittelemaan asioita joita rakastaa, miksi siis ei myös mahtavia yöunia.

ÄLÄ SIIS TAISTELE ITSEÄSI VASTAAN, VAIN SINÄ PYSTYT PÄÄTTÄMÄÄN NUKUTKO HYVIN JA TARPEEKSI VAI ET!

-K

0
Jaa:

Vastaa

Close Menu

Black Friday